WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM kraakt Structuurvisie
Wijdemeren, vr 6 april 2012

De structuurvisie van Wijdemeren wekt grote ergernis bij Natuurmonumenten. NM voelt zich gepasseerd door het gemeentebestuur.

Op de website van Natuurmonumenten veroordeelt Natuurmonumenten de structuurvisie van Wijdemeren in keiharde bewoordingen.

"Los van de werkelijkheid", "verbaasd", "zonder afstemming", "onvoldoende rekening hoiuden met", "niet serieus genomen", dat zijn de termen waarmee Natuurmonumenten in enkele zinnetjes gehakt maakt van de structuurvisie.

De structuurvisie is een document (Pas op, PDF, 88 Mb!) waarin de gemeente wettelijk verplicht is te beschrijven hoe de gemeente zich in de komende jaren (lange termijn) moet gaan ontwikkelen.

Op de website van NM staat ook een zeer uitgebreide brief van NM aan het college van B&W.

Enkele opvallende passages daaruit:

  • Wijdemeren bevordert alleen de gemotoriseerde vaart. NM wil de zones voor andere vaar recreatie en rustgebieden in stand hoiuden.
  • Wijdemeren wil het uitzicht over de plassen herstellen door de bossages op de overs te verwijderen. NM wil dat niet. Men denkt dat de watersporter dan ook de auto's ziet, hetgeen men onrustig en ongewenst vindt.
  • Wijdemeren wil de Horstermeer droog houden, er een ringvaart omheen leggen en er een wandel- of fietspad op de ringdijk aanleggen. NM houdt vast aan de vernatting van de Horstermeer, wil geen ringvaart en geen wandel- of fietspad op de ringdijk hebben, o.a. vanwege de rust voor de purperreiger.
  • Een pier met kiosken in de Loenderveense Plas, zoals door Wijdemeren bedacht, is een gruwel naar het oordeel van NM.
  • Een vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen stuit bij NM ook opo grote weerstend vanwege de toename van het vaarverkeer en de verstoring van de rust op de Wijde Blik.
  • Het uitdunnen van moerasbossen, zoals Wijdemeren wil stuit op grote bezwaren van NM, zeker als daarin dan ook nog een kolonie purperreigers huist.

Strijdig met de Wet

Aan het eind van de zeer uitgebreide brief roept NM Wijdemeren op tot overleg en wijst NM er op dat wat Wijdemeren wil, strijdig is met wetgeving en provinciaal beleid. Ook roept NM Wijdemeren fijntjes op om toch nog eens met het waterschap te gaan praten (over de Horstermeer?).

Haat/Liefde

Tussen Natuurmonumenten en (delen van) de Wijdemeerse politiek bestaat al jaren een soort haat- liefdeverhouding. Grote delen van de grond in en om Wijdemeren zijn eigendom van Natuurmonumenten. Dat betekent dat vroeger in de gemeente 's-Graveland en ook nu in de gemeente Wijdemeren door de politiek gewenste ontwikkelingen vaak zag gedwarsboomd door Natuurmonumenten, als die medewerking weigerde of op eigen houtje recreatiegebieden afsloot. Een heet hangijzer is nog steeds de ontwikkeling van de Horstermeer. Daar is, mede dankzij het uitroepen van de republiek, de weerstand tegen NM tot grote hoogte gestegen. Aan de andere kant zorgt juist ook Natuurmonumenten ervoor dat grote delen van de gemeente ongerept blijven en hun schoonheid behouden.

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief