WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bezoekerscentrum Geopend
's-Graveland, vr 6 april 2012

Gisteren is het geheel vernieuwde Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten officieel geopend.

persbericht

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek officiëel geopend

Op donderdag 5 april is het geheel vernieuwde Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten (’s-Graveland) officieel geopend. De opening is verricht door gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jaap Bond, samen met kinderen van Stichting Kinderopvang ’s-Graveland en Lisa Wade (presentatrice van Klokhuis).

Het vernieuwde centrum wordt een recreatieknooppunt voor de hele Gooi en Vechtstreek. De nieuwe interactieve tentoonstelling met als thema ‘Gooi en Vechtstreek overal anders’ staat hier centraal.

Na een welkomstwoord van Imke de Jong, beheerder van het bezoekerscentrum in ’s-Graveland volgde de toespraak van Teo Wams, directeur Natuurmonumenten. Zij belichtten vooral dat iedereen welkom is en dat Natuurmonumenten hoopt dat de bezoekers verwonderd raken over de mooie natuur. Samen met vele partners is hier hard aan gewerkt, waaronder Goois Natuurreservaat en Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei. Tevens wordt het centrum een VVV-informatiepunt.

Daarna was het woord aan Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, die ook een financiële bijdrage aan het project geleverd heeft. Met krachtige woorden onderstreepte hij het gezamenlijke belang van de ANWB en Natuurmonumenten om mensen in aanraking te brengen met natuur, zoals in het vernieuwde bezoekerscentrum op een moderne en interactieve wijze gebeurt, en goed voor de natuur in ons land te zorgen: “Ik vind het geweldig om te zien hoe Natuurmonumenten jong en oud betrekt bij de natuur. Op allerlei manieren wordt de dialoog gezocht, ook via Facebook en Twitter. Het doel van Natuurmonumenten is, om samen met de leden natuurbescherming vorm en inhoud te geven. Ik denk dat dát de beste benadering is. Samen de schouders eronder. Als maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven én de burger elkaar hierin kunnen vinden… in hun gedeelde liefde voor de natuur … dan is er heel veel mogelijk. “

Mede dankzij de ruime subsidie van de provincie kon het bezoekerscentrum worden gerealiseerd. Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, sloot het officiële gedeelte af met een toespraak waarbij hij zich ook tot de aanwezige kinderen richtte. Hij vertelde dat de provincie Noord-Holland net als Natuurmonumenten streeft naar een groene provincie: “Het is belangrijk dat ouders en kinderen die in de stad of in een dorp wonen ook naar de natuur en mooie plaatsen kunnen gaan. De provincie Noord-Holland zorgt daar zeker niet alleen voor. De mensen van Natuurmonumenten werken hier hard aan het bezoekerscentrum, samen met een heleboel andere mensen.“ De subsidie van de provincie komt uit het ‘Groene Uitwegprogramma’. Jaap Bond is blij met het resultaat van de verbouwing: “Ik feliciteer de mensen van Natuurmonumenten met de goede dingen die ze hier al gedaan hebben en ik wens ze nog veel succes met de laatste dingen. Applaus voor Natuurmonumenten en alle mensen die zo goed aan dit bezoekerscentrum werken!”

Na de officiële toespraken opende Lisa Wade, bekend van Klokhuis, Vroege Vogels en 13 in de oorlog met kinderen van Stichting Kinderopvang ’s-Graveland de imposante deuren van het bezoekerscentrum. Samen met alle gasten gingen de kinderen met Lisa Wade naar binnen om de nieuwe tentoonstelling te bekijken.

De interactieve tentoonstelling ‘Gooi en Vechtstreek overal anders’ laat de bezoekers de enorme variatie aan landschappen in de regio, planten en dieren en de rijke geschiedenis zien en beleven. In de Gooi en Vechtstreek is het landschap overal anders; van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen tot de forten, van heide tot bos, van de Vecht tot het Naardermeer en de Vechtplassen. Voor kinderen zijn er allerlei speelse elementen ingebracht, zoals een muggenvangspel en een vogelgeluidenquiz. Blikvanger in het nieuwe centrum is een grote maquette van de Gooi en Vechtstreek, compleet met beeld en geluid. In de interactieve wand kunnen bezoekers een natuurvondst of natuurfoto achterlaten en een e-card versturen.

De renovatie is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Provincie Noord-Holland, ANWB, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fuji, Europcar, Arval en Vivara.

Op tweede paasdag 9 april is een groot openingsfeest voor het publiek, met heel veel extra activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/openingsfeest

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief