ingezonden bericht
CDA wil zorgvuldige herijking subsidiebeleid
De CDA-fractie heeft niet deelgenomen aan een gedachtenwisseling over het nieuwe subsidiebeleid. Een doordachte keus om de onvrede over het collegebeleid te uitenen.
Een nieuw subsidiebeleid opstellen is geen eenvoudige zaak. Dat moet je heel zorgvuldig doen. Voor het CDA geen onderwerp waar je na afloop van een commissievergadering (als iedereen eigenlijk naar huis wil) nog een gedachtenwisseling over gaat houden.
Toen het voorstel van de wethouder om dat wel te doen aan de orde kwam tijdens de presidiumvergadering van 24 augustus heeft de CDA-fractievoorzitter direct laten weten dat het CDA dan niet zou deelnemen. Temeer omdat er geen collegevoorstel of iets dergelijks beschikbaar zou zijn, terwijl je dat ondertussen wel eens zou mogen verwachten.
Immers, een jaar geleden heeft het college bij de vaststelling van de welzijnssubsidies aangekondigd in 2011 te komen met een nieuw subsidiebeleid, mede aan de hand van het rapport van de rekenkamercommissie. In de Voorjaarsrapportage is die belofte van het college nog eens herhaald: eind 2011 zal het college de raad een voorstel voor de herijking van het subsidiebeleid aanbieden.
Gelet op de toezeggingen van het college, mag verwacht worden dat er inmiddels uitgebreid met verenigingen en maatschappelijke organisaties is gesproken en er een eerste concept van een nieuw subsidiebeleid beschikbaar is. Echter niets van dit alles. En daarmee bleef het doel van de gedachtenwisseling volstrekt onduidelijk. Niet alleen voor het CDA.
Ook raadsleden van DorpsBelangen en de VVD hebben vragen gesteld over het doel en de agenda van de door het college gewenste gedachtenwisseling. Zij hebben voorafgaande aan de bijeenkomst echter geen antwoorden op hun vragen gekregen. Daar straalt weinig openbaarheid uit… Opmerkelijk voor een college dat zegt transparantie hoog in het vaandel te hebben.
Weglopen is een zwaktebod
Dat weglopen een zwaktebod is, vindt ook het CDA. In formele zin heeft de CDA-fractie dat ook niet gedaan. De fractieleden zijn niet uit de vergadering van 6 september weggelopen, maar hebben vooraf laten weten niet deel te nemen. Zelfs al in een heel vroeg stadium tijdens de presidiumvergadering van 24 augustus.
Het CDA heeft niet deelgenomen omdat het doel van de bijeenkomst onduidelijk was. Er was immers geen agenda, geen collegevoorstel en dus geen mogelijkheid om je als raadslid voor te bereiden. Bovendien had het CDA bezwaar tegen het tijdstip en de beslotenheid van de bijeenkomst.
Op de openbare agenda van de commissie Maatschappelijk en Sociale Zaken is de gedachtenwisseling wel aangekondigd, maar de direct belanghebbenden (verenigingen en maatschappelijke organisaties) zijn niet uitgenodigd. Dat is ook gebleken aan de belangstelling op de publieke tribune waarop slechts twee bestuurders van de PvdA hadden plaatsgenomen.
De beslotenheid is nog eens benadrukt door de stilte op internet. Normaal zijn de vergaderingen rechtstreeks via internet te beluisteren. Nu was het geluid uitgezet.
Hierdoor hebben belangstellenden niet kunnen volgen dat het grootste deel van het half uurtje dat de gedachtenwisseling heeft geduurd, opgegaan is aan discussies over het doel van de bijeenkomst en het niet beantwoorden van de vooraf door twee fracties gestelde vragen.
Precies de zaken die voor de CDA-fractie aanleiding waren om hieraan niet mee te doen!
CDA wil duidelijkheid en zekerheid subsidies
De vele vrijwilligers die zich vaak dag in dag uit inzetten voor hun vereniging ziet het CDA als het cement van onze samenleving. Onze dorpen kennen in de steeds verder individualiserende samenleving gelukkig nog steeds een rijk verenigingsleven. Dat is het CDA veel waard en dat moeten we met elkaar koesteren.
Daar tegenover staan noodzakelijke bezuinigingen. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. In het vorig jaar gepresenteerde programma 2010-2014 heeft het CDA die keuzes gemaakt. Keuzes die vorig jaar tijdens de besprekingen over de bezuinigingen aan het huidige college van DorpsBelangen/VVD/D66 nog eens kenbaar zijn gemaakt.
Duidelijkheid – en vooral zekerheid – wil het CDA ook de ontvangers van subsidies bieden. Jaar na jaar worden zij nu in onzekerheid gehouden over het bedrag dat zij al dan niet van de gemeente mogen verwachten om hun activiteiten mogelijk te maken.
Bovenop de onzekerheid over subsidies komt nog eens de onzekerheid over de te betalen huisvestingslasten omdat het college maar weinig voortgang boekt bij een voorstel voor het definitieve accommodatiebeleid. Over al die onzekerheden maakt menig bestuurslid zich dagelijks zorgen. Volgens het CDA kan je dat al die vrijwilligers die zich zo inzetten voor onze dorpen niet aandoen.
Daarom wil het CDA duidelijkheid over subsidies in combinatie met de huisvestingslasten. En dan niet alleen voor het komende jaar, maar voor meerdere jaren. Dan kunnen vrijwilligers en maatschappelijke organisaties ook meerjarenplannen voor activiteiten en investeringen maken. Dat geeft bovendien de broodnodige ‘rust in de tent’. |