persbericht
Kabelexploitant Ziggo moet de door de door de Regionale Programmaraad Gooi & Omstreken ( RPGO) in het analoge basispakket 2011 geadviseerde zenders (radio en tv) doorgeven.
Kabelexploitant Ziggo moet de door de door de Regionale Programmaraad Gooi & Omstreken ( RPGO) in het analoge basispakket 2011 geadviseerde zenders (radio en tv) doorgeven. Zijn zenders niet beschikbaar kan de RPGO vervangende zenders adviseren. In het advies is de pluriformiteit (verscheidenheid in samenstelling) leidend. De focus is gericht op anderstalige Europese zenders en kleine/ vernieuwende zenders voor wat betreft de samenstelling van het tv-pakket. Niet de commerciële, waarvan enkele wel een plek in het basispakket hebben gekregen, en grootste/ veel betalende zenders zijn geadviseerd.
Ziggo gaat voorbij aan de wet
Een en ander is benadrukt door voorzitter Willem Niemeijer tijdens de hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). De maandag 24 oktober gehouden hoorzitting was het gevolg van het bestuurlijke handhavingverzoek dat de RPGO bij het CvdM indiende. Immers Ziggo gaf geen gehoor aan het verzoek de tv-zenders Brava NL, TV 5 en TVE en in kanaaldeling Euronews/ Pebble TV door te geven. Ook de Concertzender (radio) was niet beschikbaar. Meerdere programma raden vingen bot bij Ziggo. Ziggo ging daarbij bewust voorbij aan de dwingende advies-bevoegdheid die programmaraden bij wet hebben.
Zaak bij Raad van State
Geruggesteund door een uitspraak van de rechtbank in Groningen heeft Ziggo kritiek op de instelling, samenstelling en handelwijze van deze adviesorganen. En daarin redenen gevonden delen van het dwingende advies van de RPGO terzijde te schuiven. Ook schrijft hij voor welk soort zenders geadviseerd dienen te worden. Deze maand dient die zaak bij de Raad van State. 12 programmaraden, waaronder die van het Weidegebied, Utrecht Oost en Zoetermeer zocht ook de RPGO z’n toevlucht tot het CvdM, dat de partijen aanhoorde en op korte termijn met een uitspraak komt.
Ruzie met Ziggo
Ten grondslag aan de ruzie tussen de programmaraden en Ziggo ligt het feit dat de kabelexploitant volop met digitalisering bezig is. Hierdoor vindt een afbouw van het analoge pakket ( van 30 naar 25 naar het wettelijk minimum van 15 tv zenders) plaats. Per analoog kanaal kan Ziggo meerdere kanalen digitaal doorgeven. Andere kabelmaatschappijen leggen minder grote nadruk op digitalisering, handhaven onverkort hun analoge net of wensen uitbreiding van analoge doorgiftemogelijkheden. Niemeijer accentueerde dat de RPGO absoluut niet tegen innovatie en digitalisering is. Wat door Ziggo als noodzakelijke digitalisering wordt gezien, gaat ten koste van analoge frequenties waardoor er voor de consument minder mogelijkheden overblijven gewenste analoge zenders te bekijken. Dus een vermindering van pluriformiteit zoals de RPGO dat jaren aaneen ziet..
Ziggo stelt wet buiten werking
Dat commerciële zenders deze leemte opvullen is meer wens van Ziggo dan de wil van de kijker. Om zijn doel te bereiken stelt Ziggo het in de wet verankerde adviesrecht van programmaraden eenzijdig buiten werking. De RPGO ontbeert, helaas, het inzicht waardoor zijn adviezen tot concurrentieverlies voor Ziggo zouden leiden. In het concrete geval kan dit voor Ziggo een zwaarwegende overweging zijn het advies niet te volgen. Dit moet dan leiden tot overleg met de betreffende programmaraad en eventueel met het Commissariaat voor de Media.
Autoritaire toon
De autoritaire toon van Ziggo leidt tot veel irritatie bij de Programmaraden, stelde de voorzitter. In zijn perceptie wenste Ziggo liever zelf de wensen van de abonnees te meten dan de adviezen van de bij wet ingestelde Programmaraden -die door Ziggo blijkbaar als een grote sta-in-de-weg worden gezien- op te volgen.
Ziggo negeert adviesrecht
Het basispakket tv bestaat uit 15 zenders, waarvan zeven verplicht zijn en 25 radiozenders, waarvan 9 verplicht. Ten aanzien van het aanvullend pakket mag de programmaraad, volgens zijn eigen statuten, gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen. Dit laatste wordt door Ziggo ontkend dan wel genegeerd.
Tot op heden zijn dit de bezwaren die nog door de RPGO worden gehandhaafd en ook gehandhaafd blijven. |