WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ziggo over afbouw analoog
Utrecht, vr 9 september 2011

Marcel Nijhoff, de commerciëel directeur van Ziggo, reageert op de column van 18 augustus over de afbouw van het analoge TV aanbod.

ingezonden brief

Nu we blijkbaar elkaar persoonlijk mogen adresseren, heb ik wel een paar reacties op het verhaal over uw TV-abonnement.
Ten eerste bestaat uw abonnement al jarenlang uit analoge en digitale kanalen. Dat is vandaag de dag nog zo, alleen heeft Ziggo besloten om de klanten die HD-tv's bezitten tegemoet te komen en zonder meerkosten de meest populaire kanalen in HD door te geven. Jaarlijks worden 1,9 miljoen tv's verkocht in Nederland en dat zijn sinds een jaar of 2 uitsluitend HD tv's. Analoge kijkers doen zichzelf te kort, niet alleen nu maar al zo'n 10 jaar. Ook op 'analoge' tv's (geen idee wat dat zijn, misschien bedoelt u beeldbuis tv's?) zijn digitale TV-signalen aanmerkelijk scherper, geniet men van meer kanalen dus meer keuze en beschikt men over een elektronische programmagids, waardoor een abonnement op een programmablad overbodig wordt.

Bij Ziggo kijkt meer dan tweederde van de abonnees inmiddels digitaal. Analoge doorgifte is minder efficiënt dan digitale, want in een analoog kanaal gaan 8 normale digitale. Bij dergelijke verhoudingen is het normaal te herbalanceren, ten faveure van de meerderheid van de abonnees.
Ten derde: voor een fractie van de genoemde € 40 kunt u gaan genieten van analoog en digitaal bij Ziggo.

Dat u ons klantenmagazine niet op prijs stelt is uw goed recht, natuurlijk. Hoewel, als u het nu eens een keertje zou lezen, zouden uw columns aan realiteitszin winnen. Het is nogal gemakkelijk om op de man te spelen als je onwetendheid over moderne technologie als een deugd ziet en in isolatie wenst te oordelen, maar geen moeite wenst te doen de andere kant van het verhaal te begrijpen. Was vroeger alles beter, soms?

Marcel Nijhoff,
Utrecht

Even een misverstandje rechtzetten. De € 40 die ik noemde in de column was, zoals daar ook stond, een éénmalige aanschaf van een DVB-T tuner (met programmagids!!) bijv. bij de firma Conrad. Voor dat geld kan ik 2,5 maand naar Ziggo kijken.

Nog een misverstandje. De heer Nijhoff zegt dat hij "geen idee heeft" over wat "een analoge tv" is. Ik leg het even uit. Een analoge TV is een TV zonder HDMI aansluiting (wel Scart voor een analoog signaal). Zo'n TV werkt intern ook niet digitaal maar analoog. Hij kent geen digitale compressietechnieken voor beeld en geluid en heeft een analoog beeldscherm met 625 beeldlijnen. Omdat die analoge TV geen digitale signalen begrijpt is er een kastje van de provider nodig om de conversie van digitaal naar analoog te doen. In dat kastje wordt het versleutelde digitale signaal gedecrypt met behulp van een smartcard, die ook de klant en zijn pakket identificeert (een soort SIM kaart). In veel nieuwe digitale TV's zit al een gleuf voor die smartcard en is de tuner geschikt voor DVB-C (Cable). In dat geval is het kastje van de provider niet nodig, omdat de TV die taken uitvoert.

Ik hoop dat ik met deze ultrakorte uitleg de onbekendheid met het verschijnsel analoge TV bij de heer Nijhoff heb weggenomen. Ze bestaan echt. Misschien is de heer Nijhoff hierdoor wat milder in zijn oordeel over de door hem vermeende, "onwetendheid inzake moderne technologie" bij mij....

Voor het overige laten we de discussie voor wat hij is. We zijn het niet eens over de krimp van het analoge Ziggo-aanbod en de prijsvorming daarvan. Het zij zo.

WWK
Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
18 gr.
windkr. 2