WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DB gaat voor Jong
Wijdemeren, do 29 december 2011

Dorpsbelangen zoekt jonge politici om na maart 2014 de dan, naar men hoopt, nog grotere fractie te bemannen. De absolute meerderheid?

Update 30-12-2011, 23.10: Wij schreven dat we geen link konden leggen naar het interview van Herman Stuijver in de WWW. Noch Google, noch de website van Dunnebier Print gaf uitsluitsel, maar zowel Saskia Luijer, redactiemedewerker van De Brug/WWW, als Frans Cavaljé, voorheen technicus bij de onvolprezen lokale omroep AROS en trouw lezer van de WWK, gaven de link door. U vindt de laatste WWW hier. Hartelijk bedankt. Even doorbladeren in de pdf, dan vindt u het interview en de personeelasadvertentie. Red. WWK.

In De Zijlijn

DorpsBelangen ligt op koers voor 2014

In de WieWatWaar van deze week staat een interview dat Herman Stuijver had met René Voigt, de fractievoorzitter van DorpsBelangen. Voigt was afgelopen jaar vijfentwintig jaar raadslid. Vijftien jaar in 's-Graveland en tien jaar in Wijdemeren.

Het is een aardig interview. Hoe de oppositiepartijen DB Wijdemeren en DB Loosdrecht fuseerden en negen zetels haalden als fusiepartij. Wel even wat anders, als je bijna de helft van de stemmen hebt gekregen en een bestuurspartij bent geworden, beaamt René Voigt. U moet het interview maar even lezen. (Het staat niet on-line, ook niet bij de Nieuwsster, dus we kunnen er niet naar linken.)

Alle hens aan dek

Bij het interview staat een personeelsadvertentie van DorpsBelangen. De partij zoekt raadsleden. Niet zo gek als je weet hoeveel moeite en overredingskracht het kostte om alle zetels gevuld te krijgen. Niet alle kandidaten hadden indertijd rekening gehouden met de aardverschuiving in de Wijdemeerse politiek.
Plotseling moesten ook de lijstduwers aan de bak. Zo kwam Co de Kloet als laatste weer terug in de raad. Dat gebeurde nadat enkele andere lijstduwers al verstek hadden laten gaan. Co de Kloet fleurt de raad regelmatig op met zijn gepeperde opmerkingen en doorvragen, ook als dat het college en zijn fractiegenoten eigenlijk helemaal niet uitkomt. Die nemen dat niet altijd in dank af. Verfrissend.

Niet ouder dan vijftig

Met het oog op de raadsverkiezingen van maart 2014 zoekt Dorpsbelangen nieuwe fractieleden. Ze mogen wel heel jong zijn, maar niet te oud. Vijftig jaar is de bovengrens. Ouder mag niet. Wie de foto van de huidige fractie en wethouders bekijkt, die in de WWW naast de advertentie is afgedrukt, ziet in één oogopslag dat slechts twee, drie leden van de huidige fractie aangenomen zou worden vanwege de leeftijdsdiscriminatie die DB hier pleegt. Op grond van het beroemde gelijkheidsbeginsel zouden immers ook de zittende DB politici langs deze leeftijdslat gelegd moeten worden. Het is te hopen dat de aspirant-DB-politici in groten getale toestromen, anders wordt het een klein fractietje.

Positieve instelling t.a.v. politiek

Er wordt nog een eis gesteld. De nieuwe DB-politici moeten "een positieve instelling hebben ten aanzien van de politiek". Tja. Wat is dat? Dat de nieuwe raadsleden graag een inkomen als raadslid willen hebben? Dat zij wel mogelijkheden zien om beter te worden van de lokale politiek? Dat zij landelijk PVV, SP, CDA of wat dan ook stemmen? Lid van de Ouderenpartij van Jan Nagel is geen aanbeveling lijkt ons. Een lidmaatschap van Omroep Max daarbij is fataal.

Of is het een positieve instelling dat zij willen deelnemen aan het gemeentebestuur, waarbij zij hun eigen belang opzij zetten en ondergeschikt maken aan het algemeen belang? De hamvraag, waarover zoveel te doen was de afgelopen weken (zondagssluiting), wordt in de advertentie niet aan de orde gesteld. Waar staat het nieuwe raadslid in het politieke spectrum? Dat weten we nu ook niet van de meeste DB'ers. Dat leidt tot verrassingen zoals in de laatste raad. DB is wat dat betreft een soort toverdoos.

Betrokken bij Wijdemeren

De laatste eis is een logische. De aspirant DB-raadsleden moeten "zich betrokken voelen bij de vijf dorpen van Wijdemeren". Als u binnen een halve minuut de vijf dorpen van Wijdemeren kunt noemen, dan bent u al een heel eind. Zes mag ook.
Het "betrokkenheid" criterium, dat DB eist, is eigenlijk een addertje onder het gras. Welke betrokkenheid mag je verwachten van een Berger bij Nieuw Loosdrecht? Of van een Oud Loosdrechter bij Ankeveen? Tien tegen één dat die betrokkenheid helemaal niet bestaat. Maar hij kan wel ontstaan, zodra je in de raad zit en je raadswerk serieus neemt.
En wat is de bron van die betrokkenheid? Lid zijn van de lokale voetbalclub is toch een wat andere betrokkenheid dan deelname aan kerkelijke activiteiten of in de medezeggenschapsraad van een school zitten. Om maar eens wat te noemen.

Maar er is één troost. De andere partijen zetten niet dit soort advertenties, maar daar is het probleem bijna altijd even groot om goede, actieve en integere raadsleden te vinden. Want een goed raadslid is heel veel tijd kwijt aan vergaderingen, stukken lezen, burgers spreken en besluiten nemen. En dat is lastig met een drukke baan te combineren.

Wij zijn benieuwd welke politieke talenten van onder de vijftig jaar op de lijst van 2014 zullen prijken. Grijp uw kans! (Als DB tenminste wat voor u is...)

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief