Gisteravond werd in een extra vergadering het visiestuk Recreatie en Toerisme van Wijdemeren besproken. Het ging niet over verkeer.
In een extra vergadering van de commissie Ruimte en Economie werd een strategisch document besproken, het visiestuk Recreatie en Toerisme, waarover veel gesproken werd en waaraan lang gwerkt werd in de afgelopen anderhalf jaar. Het visiestuk Recreatie en Toerisme is een stuk waarin beschreven staat waar de toekomst van Wijdemeren op die gebieden ligt en wat de gemeente daaraan kan bijdragen en sturen.
Recreatie en Toerisme
In het visiestuk Recreatie en Toerisme van vijfentwintig bladzijden komen de speerpunten aan de orde, waarbij recreatie en toerisme benoemd zijn als onderwerpen waarvan de Wijdemeerse economie het in hoge mate moet hebben. Die speerpunten hebben voor een groot deel te maken met water, watersport en watertoerisme, waarbij Loosdrecht een prominente rol speelt.
Rob Bestevaar (WADW) |
Frits den Hartog, aanwonende,
tegen Vaart in de Vaart |
Verkeer, rondweg
Door het hele debat liepen opmerkingen van raadsleden (Emile Bakker, DB, Michael Kulkens WIJ) en insprekers (Rob Bestevaar, WADW) die nauw verbonden zijn aan de groeperingen die al jaren bezig zijn om iets te doen aan de verkeersoverlast in hun omgeving. Zij misten in het visiestuk Recreatie en Toerisme een paragraaf over verkeer. Burgemeester Martijn Smit sloot die kritiek kort door op te merken dat er veel aan verkeer wordt gedaan, dat wethouder Gerard Abrahamse keihard daar aan trekt, maar dat dit document gaat over toerisme en recreatie.
Oppositie van DB
Vanuit DB kwam veel kritiek op het document bij monde van Emile Bakker. Hij vond dat de bewoners te weinig gehoord zijn. Sterker nog, hij noemde het een "VVD-getint stuk" omdat volgens hem ondernemers en hun klanten centraal staan. Verderop in zijn betoog, sprekend over Vaart in de Vaart, verweet hij het college "dat natuurgebieden zwaarder wegen dan burgers". Na een lang voorgelezen stuk dat veel kritiek bevatte, eindigde Bakker met de retorische vraag of de beschreven projecten met grote invloed op de Wijdemeerse samenleving wel in goede handen zijn bij dit college. Het leek alsof hier stevig oppositie gevoerd werd tegen het eigen college.
PvdA doet niet mee
Nanne Roosenschoon (D66) was tevreden met het visiedocument, maar miste een aquaduct in de Vreelandse Weg naar de Wijde Blik, een randweg en op- en afstapplekken voor de pleziervaart. Michael KUlkens (WIJ) hamerde in eerste en tweede termijn op het verkeer en het ontbreken van de rondweg in het dokument. De heer Valkonet (PvdA) herhaalde het eerder door de PvdA ingenomen standpunt. Hij vindt het in deze tijd geen goed moment om ambitieuze projecten op te starten en wil het visiestuk dan ook in de kast leggen voor later.
Theo Reijn (CDA) was enthousiast over het visiestuk, al had hij wel wat opmerkingen. Martin Vuyk (VVD) had slechts enkele (Bergse) opmerkingen over het stuk. Hij vroeg aandacht voor het terugbrengen van de Reevaart in Nederhorst en een nringvaart om de Horstermeer, alsmede het aquaduct in de N201.
Burgemeester Martijn Smit |
Commissievoorzitter Ria Hennis |
Zeg het, als u het niet wilt!
In zijn reactie als coördinerend portefeuillehouder wees burgemeester Martijn Smit erop dat dit stuk het uitvloeisel is van de bijeenkomst in november 2010 op de Hoorneboegse Heide. Daar werd besloten om recreatie en toerisme als speerpunten te benoemen. Op de kritiek die met name door DB was geleverd, reageerde hij volkomen duidelijk. Dit stuk geeft aan "Waar willen wij heen met Wijdemeren?", maar als u dat niet wilt, dan doen we het niet. U zoekt naar negatieve punten! Kijk er positief naar. Of, zeg het, als u het niet wilt, dat scheelt een hoop tijd."
Broek aan houden
Wethouder Jaap van Waveren (DB) hield een pleidooi voor Vaart in de Vaart. Bezwaren, bij de inspraak uitgesproken door de heer Den Hartog over golfslag en schade moeten volgens hem serieus genomen worden. Een argument als "ïk wil in mijn onderbroek voor het raam lopen" geldt niet.
De raad, en met name DB, bond in. Behalve de PvdA (tot spijt van burgemeester Smit) verklaarden alle partijen hunvolle steun te geven aan het visiestuk.
|