ingezonden brief
Bezuinigen en….. uitgeven?
Bouwplan Voorstraat (Gemeentehuis)
In de Brug van 16 september was te lezen dat de organisatie van “De Spot” grote problemen had met de gang van zaken rond het nieuwe gebouw dat aan de sporthal gebouwd gaat worden.
Zowel de mogelijkheden voor activiteiten in het nieuwe gebouw als voor de invulling van het culturele centrum is lastig. Daarnaast blijkt de hoge huurprijs per m² evenals de bestuurlijke invulling van de organisatie veel problemen te geven voor de realisatie van het geheel.
Het nieuwe pand wordt gebouwd aan de sporthal, die eveneens onder druk komt te staan door de nieuwe hoge m² prijzen. Het lijkt erop dat deze niet door de verenigingen gedragen kunnen worden – iets wat vreemd genoeg niet vooraf door de gemeente was nagegaan. Daarbij komt dat er al een probleem bestond met de invulling van de sporthal en het rendabel maken van de hal. Uiteindelijk kan de situatie zich voordoen dat de gemeente toch gaat besluiten om in plaats van de hal ook hier nieuwe woonhuizen te realiseren. Het is opmerkelijk dat er nu een miljoen wordt geïnvesteerd in een pand, dat gelegen is naast de sporthal die al onder druk staat vanwege de lage opbrengsten.
Het lijkt er sterk op dat kapitaalvernietiging geen rol speelt bij het bestuur van de gemeente. Zo wordt er een verbouwing van ruim 2 miljoen aan het oude gemeentehuis aan de Voorstraat in 1984 tezamen met het gebouw vernietigd, geen particulier zou zich dit kunnen permitteren.
Gemeente Belangen stond in de verkiezing voor passende bouw en de inwoners hebben zich uitgesproken tegen hoogbouw in de dorpskern. Toch ziet de Singelgroep zich alweer niet gehoord ten aanzien van de nieuwbouwplannen en moet zij nogmaals in actie komen. Het gaat hier niet om een onderbouwde case waarin de noodzaak voor nieuwbouw op een kwaliteit verhogende manier tot uitdrukking komt. Het is overduidelijk dat het niet gaat om passende bouw, behoud van karakter of dat het plan in relatie tot de omgeving staat, maar om geld.
Nu wordt er dus veel geld gestoken in een wijkcentrum dat gedoemd is te mislukken, terwijl een prachtig pand voorhanden is dat prima kan functioneren en zelfs ruimte biedt aan een kleine beheerderwoning. De gevolgen van het wurgcontract met de projectontwikkelaar kan de bewoners niet aangerekend worden, die zijn voor de gemeente wegens slecht beleid. Maar de oplossing ligt dichtbij, nu nog een moedige beslissing van een groep mensen en er kan bezuinigd worden en minder uitgegeven.
Dan ontstaat direct de gewenste situatie waar massaal voor getekend is door de inwoners:
"Geen hoogbouw in het dorp, behoud dorpsgezicht, behoud woongenot, behoud dorpsfunctie, geen precedentwerking, verkiezingbeloftes nakomen, geen wurgcontracten met projectontwikkelaars."
Hans Vuurmans, namens de Singelgroep |