WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pompen of Verzuipen
Nederhorst den Berg, do 2 september 2010

Het water in de Kortenhoefse polder staat nog steeds te hoog na de zware buien van afgelopen week. Bij het Hemeltje wordt stevig gepompt.


Met vier tractoren, die pompen aandrijven, worden duizenden liters water
uit het Hilversums Kanaal in de kolk van sluis 't Hemeltje gepompt en die zo
de Vecht in verdwijnen.

Pompen of verzuipen

Pompen of verzuipen, dat moet het motto zijn van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van het waterschap AGV. In de Kortenhoefse polder staat het water te hoog na de onwaarschijnlijk zware buien die in vier, vijf dagen, tot en met afgelopen weekend, vielen. Wij gingen even naar Weerstation De Arend van Jos Werkhoven om naar de neerslagcijfers te kijken. Dit vonden we bij hem. De neerslaghoeveelheden bij de Klapbrug op het driedorpenpunt van Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen.

Datum mm regen
26/8 41,4
27/8 8,2
28/8 8,0
29/8 18,8
30/8 17,4
Totaal 93,8

1 liter op 1 dm2

Indrukwekkende cijfers. Op ieder oppervlakje van 10 bij 10 cm (1 dm2) viel in vijf dagen tijd bijna een liter water. Of anders gesteld, als het water was blijven staan, dan stonden we nu met onze voeten in een laag van 9,4 cm water, zover het oog kon reiken. Tienduizenden liters water dus. Hieronder de grafiek van Weerstation De Arend.

't Hemeltje


Op de achtergrond zijn nog net de cabines van de tractoren te zien.

Bij sluis 't Hemeltje, aan het eind van het Hilversums Kanaal bij de Vecht, staan vier tractoren stationair te draaien. Zij drijven grote pompen aan die water uit het Kanaal (en dus uit de Kortenhoefse polder) pompen. Met een aantal forse buizen wordt het water naar de sluiskolk geleid waar het gespuid wordt via de openstaande sluideuren naar de Vecht.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 2