WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bibliotheek in alle Kernen?
Wijdemeren, vr 15 oktober 2010

De bibliotheek in Loosdrecht krijgt in 2011 bijna drie ton subsidie, maar moet daar een aantal doelstellingen voor halen. Ook hier een kloof in de coalitie.

Kernenbeleid

Er wordt al lang gesproken over de bibliotheek in Loosdrecht. Door het vorige college werd tot een bezuiniging van € 150.000 op de subsidie aan de bibliotheek besloten. De nieuw aangetreden coalitie van DB, VVD en D66 draaide dat besluit onder voorwaarden terug. De subsidiekorting in 2011 en 2012 is geen € 150.000, maar € 50.000. In het coalitieakkoord staat daarover dat de bibliotheek zijn activiteiten niet alleen in Loosdrecht, maar ook in de andere kernen moet ontplooien. Als de bibliotheek aan die eis voldoet, dan blijft ook na 2013 de bezuiniging slechts € 50.000. Zo niet dan wordt er dan alsnog € 150.000 bezuinigd. De doelstellingen waaraan de bibliotheek moet voldoen staan opgesomd in het collegevoorstel en gaan over collectiebeleid, activiteitenaanbod, spreiding over de kernen, boek aan huis service, aantal leden en uitleningen en verhuur van de ruimte aan andere maatschappelijke instellingen. Relevant in de discussie over dit onderwerp was dat er geen bibliotheekbussen in Kortenhoef en Ankeveen meer komen. Die functie moet door de bibliotheek in Loosdrecht worden overgenomen.

Verdeling scheefgegroeid

De eerste ronde in het debat verliep vrij snel. Theo Reijn (CDA) verklaarde dat het voorstel niet voldoet omdat er niets voor de kernen Kortenhoef en Ankeveen geregeld is. Hij was dan ook tegen. Felix Flameling (GL) steunde Reijn daarin. Opvallend genoeg steunde ook coalitiepartner Joep Frijdal (VVD) het standpunt van Theo Reijn. Miep van Hattem (DB) nam het op voor de biliotheek in Loosdrecht. "Geef ze een kans. Misschien is er wel een leeg schoollokaal in Kortenhoef waar een steunpunt kan worden ingericht. Jammer dat de bibliobus stopt in Kortenhoef en Ankeveen, maar het is niet anders." Ben Steenvoorden (PvdA) vond dat de bibliotheek wel zijn best doet, maar dat de verdeling over de kernen scheefgegroeid is. Hij wees erop dat, zeker vanuit 's-Graveland, de bibliotheek in Hilversum dichterbij is. "Heel Wijdemeren kan wel naar de bibliotheek in Hilversum."

VVD roffelt op de tafels

Die opmerking ontstak volstrekt een nieuw fenomeen in de Wijdemeerse raad. De VVD-fractie trommelde op de tafels om bijval te betuigen met de uitspraak van Ben Steenvoorden dat iedereen uit Wijdemeren wel naar de Hilversumse bieb kan gaan. Dat getrommel leidde tot grote ergernis bij fractievoorzitter René Voigt van DB. "Ik erger mij aan de opstelling van de VVD. U zegt steeds dat Wijdemeren binnenkort wordt aangeboden op Marktplaats en nu roffelt u ook al op de tafels. Ik verzoek de VVD om zich wat meer in te houden." Waarop Ben Steenvoorden (PvdA) daar aan toeveogde: "En als Wijdemeren dan op Marktplaats wordt aangeboden, dan is dat met een gezond verenigingsleven ondanks de VVD."

Acties bibliotheek

Wethouder Joost Boermans was het eens met René Voigt van DB. De bibliobus noemde hij geen echt alternatief voor een steunpunt van de bibliotheek. Hij wees erop dat onlangs de actie Boekstart in de bibliotheek werd gehouden waar 10% van de doelgroep (babies uit heel Wijdemeren) gebruik van maakte. Ook een taxatiedag was een groot succes waar mensen uit heel Wijdemeren op af kwamen.

VVD stemt tegen

In tweede termijn bleven de tegenstellingen. Theo Reijn (CDA) vond het voorstel vaag. Miep van Hattem (DB) verweet Reijn niet goed op de hoogte te zijn. Voor Joep Frijdal (VVD) was het nog steeds niet duidelijk hoe de biebliotheek actief gaat worden in 's-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Nanne Roosenschoon (D66) wees erop dat de bieb de laatste tijd veel aan de weg timmert. Hij gaf toe dat "boek aan huis" een politiek punt is in het voorstel. Ook Felix Flameling vond dat er te grote onevenwichtigheid is tussen de kernen.

Bij de stemming bleek voor de tweede maal gisteravond de kloof in de coalitie. Ondanks de afspraken in het coalitieakkoord stemde de VVD mee met de oppositie. Slechts DB en D66 stemden voor het voorstel, dat daarmee met 10 tegen 9 werd aangenomen.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
12 gr.
windkr. 2