WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Blikken speelgoed Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht, zo 28 november 2010

Van zaterdag 4 december tot en met 9 januari wordt in Kasteel-Museum Sypesteyn een speelgoedtentoonstelling Bewogen blik gehouden.

persbericht

Thema tentoonstelling
“BEWOGEN BLIK”

Van zaterdag 4 december t/m zondag 9 januari op SYPESTEYN

Jonkheer Henri van Sypesteyn was een gepassioneerd verzamelaar. Zij die het kasteel-museum Sypesteyn te Loosdrecht hebben bezocht zullen beamen dat de jonkheer op velerlei gebied een unieke collectie heeft opgebouwd.

Om dat te bereiken is doorzettingsvermogen en gedrevenheid een must. Het Kasteel-Museum Sypesteyn wil aan hen die bevangen zijn met een gelijksoortig verzamelvirus, een podium bieden om delen van hun collectie te tonen aan het grotere publiek.

Van zaterdag 4 december tot en met zondag 9 januari 2011 is het Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht open voor het publiek met de op de feestdagen geïnspireerde kleine speelgoedtentoonstelling: “Bewogen blik”. Deze presentatie laat enkele fantastisch mooie exemplaren zien van mechanisch speelgoed, gemaakt van blik. Al het speelgoed is afkomstig uit de Duitse speelgoedfabriek “Lehmann” te Neurenberg. Deze fabriek bestaat komend jaar 130 jaar en fabriceert nog steeds mechanisch speelgoed.

In de kleine tentoonstellingszaal van het Kasteel-Museum Sypesteyn staat in de vitrinekasten dit speelgoed, waar onze opa's en oma's zich zo‟n honderd jaar geleden mee amuseerden, opgesteld.

De titel “bewogen blik”, refereert naar de mechaniekjes waardoor al dit speelgoed kon bewegen, daarnaast zal de herinnering bij velen een „bewogen‟ moment veroorzaken.
Het blikken speelgoed dat eerst door middel van solderen en later door lipjes in elkaar werd gezet, rijdt, springt, draait, danst en beweegt op de meest gekke manier. Voorbeelden van mechaniekjes uit de tentoonstelling zijn onder meer een door een ezel voortgetrokken karretje, motoren, piano's met daaraan gekoppelde dieren, lopende mannetjes en natuurlijk treinwagons en treinen met de daarbij behorende attributen zoals seinpalen en een brug.

Met vriendelijke groet,

Peter Op de Beek
Directeur-beheerder
kasteel-museum Sypesteyn

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 2