De Ecologische Hoofd Structuur (EHS), de verbinding tussen natuurgebieden om wild de ruimte te geven, in Noord-Holland wordt aangepast.
Met de EHS wordt beoogd om wildpopulaties in natuurgebieden met elkaar te verbinden. Dat is beter voor de dieren en de planten. In de EHS zijn ook natuurgebieden opgenomen die nog moeten worden aangekocht of geschikt gemaakt voor aansluiting op elkaar. Omdat de EHS al bedacht is in de jaren negentig is men er inmiddels achter waar de echte knelpunten zitten op het gebied van verwerving en aansluiting van de benodigde terreinen.
Herstructurering EHS
De provincie kiest voor een aantal van die gebieden de weg van de minste weerstand. Men laat de lastige gebieden vallen (ontgrenzen) en neemt gemakkelijker te verkrijgen gebieden op in de EHS. In een rapport heeft de provincie beschreven welke terreinen afvallen en welke er toegevoegd worden. Het doel is om in 2018 klaar te zijn met de EHS. Onderdeel van de EHS zijn de wildviaducten, zoals dat bij Crailo, maar ook de plannen om de Loodijk bij de molen in Ankeveen op palen te zetten om zo de natuurgebieden links en rechts van de weg met elkaar te verbinden.
Horstermeer bij EHS
In de krant van vandaag staat dat de Horstermeer (plas-dras natuurgebied) door de provincie wordt toegevoegd aan de EHS. Het gebied van de belt Groenewoud, ten zuiden van Kortenhoef, wordt niet aan de EHS toegevoegd, omdat daar woningbouw voorzien is. Op de website van het CDA staat een stuk over de plannen van de provincie. Wie het naadje van de kous wil weten moet te rade gaan op de website van Noord-Holland. |