WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Expo: Stil in Amsterdam
Kortenhoef, za 27 maart 2010

Carole Denninger exposeert in het paasweekend in De Oude School aan de Kortenhoefsedijk haar collectie schilderijen uit de 20e eeuw.

persbericht

Kunsthistorisch Service Bureau Drs. Carole Denninger

STIL IN AMSTERDAM
Paasexpositie met o.a. Amsterdamse stadsgezichten

Carole Denninger, kunsthistoricus en auteur van het vorig jaar verschenen boek ‘Amsterdam-365 stadsgezichten’ exposeert in het paasweekend in De Oude School aan de Kortenhoefsedijk haar collectie schilderijen uit de 20e eeuw. Centraal staat een groot aantal stadsgezichten geschilderd door bekende meesters. Daarnaast zijn er landschappen, havengezichten en stillevens in allerlei stijlen en prijsklassen te kijk en te koop.

Bij de stadsgezichten zijn er interessante schilderijen van Amsterdam te zien. Verstilde grachten, bruggen en torens, maar ook gezellige zomerse terrasjes, de Amstel bij nacht en een blik uit het atelier. Geschilderd door schilders van weleer, zoals Jan Korthals, Joop Stierhout, Raoul Martinez en Daan Muhlhaus. En door eigentijdse kunstenaars als Frans Koppelaar, Jurgen Leippert en Edwin Hagendoorn. Kleurig en expressief werk dat meteen boeit door onderwerp en schilderstijl.


Frans Koppelaar (1944-): Caféterras Het Molenpad,
Prinsengracht Amsterdam (2009)

Maar er is meer. Veel meer. Bijvoorbeeld prachtige gestileerde waterlelies uit de toptijd van Dirk Smorenberg (ca 1925) en een delicate tekening van Jan Toorop uit 1893, het jaar waarin het symbolisme en de Art Nouveau op hun hoogtepunt waren. Daarnaast prachtige, magisch-realistische stillevens van Lodewijk Bruckmann, die na de oorlog furore maakte in de U.S.A., een atmosferisch gezicht op de Drommedaris in Enkhuizen van A.P. Schotel, een fors Art Nouveau schilderij met witte pauwen van de Larense schilder Ayzo Humalda van Eysinga en een subtiel geschilderd potje viooltjes door diens jong gestorven collega Emanuel van Beever. In totaal zullen meer dan vijftig schilderijen de wanden sieren van de Oude School. Reden genoeg om zaterdag, zondag of maandag tussen 11 en 17 uur even langs te komen en cultuur te snuiven. De toegang is gratis!


Dirk Smorenberg (1883-1960), Waterlies op de plas (ca 1925).

Kortom:

STIL IN AMSTERDAM,
Paasexpositie Collectie Carole Denninger
De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef
Openingstijden
za-zo-ma 3,4 en 5 april van 11-17 uur
voor een selectie kijk op: www.caroledenninger.nl
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 3