WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Matthäus in Loosdrecht
Nieuw Loosdrecht, vr 12 maart 2010

Op zaterdag 20 maart wordt in de Sijpekerk in Nieuw Loosdrecht de Matthäus Passion uitgevoerd o.l.v. Jan Stulen.

persbericht

Bijzondere uitvoering Matthäus Passion in Breukelen, Loosdrecht en Bunschoten
Bezoekers zingen koralen mee tijdens concert van dirigent Jan Stulen

Een bijzondere versie van de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach zal  in Breukelen, Loosdrecht en Bunschoten, met als solisten o.a. Marco Bakker en Ernst Daniël Smid, ten gehore worden gebracht. Uniek aan de uitvoering o.l.v. dirigent Jan Stulen, is dat het publiek  de koralen mee mag zingen. Een oud gebruik dat in de vergetelheid is geraakt, maar door Stulen anno 2010 weer in ere wordt hersteld. Het gebruik dat bezoekers de koralen meezingen, stamt nog uit de tijd van Bach zelf. Door het publiek direct te betrekken bij de Matthäus Passion wil de dirigent bewerkstelligen dat alle aanwezigen komen tot ”een verrijkende gemeenschappelijke beleving”.

De Matthäus Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn bekendste composities . De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Matthäus. De compositie is diep geworteld in het leven van dirigent Jan Stulen. Nu in 2010 gaat dan ook een langgekoesterde wens van hem in vervulling. Deze stap volgt logisch op de vele uitvoeringen, waaraan hij in zijn carrière heeft meegewerkt. In het prille begin van zijn muzikale leven speelde hij in diverse uitvoeringen
Van Bach’s Matthäus Passie.

Stulens fascinatie voor de Matthäus Passion begon op zijn tiende jaar toen hij voor het eerst mee mocht naar een uitvoering, waarin zijn moeder jaalijks meezong in één van de grote Amsterdamse oratoriumkoren. Hij was meteen gegrepen door de enorme emotionele lading van Bach’s meesterwerk. „Zowel de tekst als de muziek en vooral in combinatie met elkaar is het stuk helemaal in balans”, aldus Stulen. Tijdens de Passietijd zal de dirigent zijn zeer persoonlijke ten-diepste-geraakt-zijn overbrengen op uitvoerenden en toehoorders.

Jan Stulen

Jan Stulen werd in 1942 in Amsterdam geboren, alwaar hij aan het conservatorium orkestdirectie, piano en viool studeerde. In 1964 ging zijn carrière zowel in binnen- als buitenland vliegend van start. Zo was hij in Nederland onder veel meer chefdirigent van Het Ballet Orkest, het Promenade Orkest en het Radio Symfonieorkest. Hij maakte zich een uitgebreid repertoire eigen, van Bach tot jazz. Bijzonder populair was de televisieserie `Jonge mensen op het concertpodium’, waarin Stulen het orkest dirigeerde. Inmiddels leidde hij als gastdirigent alle Nederlandse orkesten en orkesten in onder andere Brussel, Londen, Milaan, Florence, Leipzig, Hannover, Seoel en Stockholm. Jan Stulen is ook operadirigent, onder andere in Münster, Amsterdam, Maastricht en Antwerpen.

Als pedagoog werkt Jan Stulen sinds 1988 als hoofd van de afdeling orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium (van welk instituut hij in 1993 tot 2002 ook artistiek directeur was) en sinds 2003 als hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Zijn verbintenis met het Rotterdams Conservatorium eindigde in 2008.

Locatie en Aanvangstijd:

Vrijdag 19 maart: Breukelen, Johannes de Doperkerk Aanvang: 19.30 uur
Zaterdag 20 maart: Loosdrecht, Sijpekerk Aanvang: 19.30 uur
Dinsdag 23 maart: Bunschoten, Maranathakerk Aanvang: 19.30 uur
Toegangsprijs € 29,50 / € 26,50 (CJP en 65+)

Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij Super de Boer van de Bunt, aan de Nootweg te Nieuw Loosdrecht.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2