WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bizarre Verschuivingen
Wijdemeren, vr 5 maart 2010

Vanmorgen maakte burgemeester Karen Heerschop, als voorzitter van het hoofdstembureau, de uitslag officiëel bekend. Met de voorkeursstemmen.

De verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag toont aan dat de democratie in Wijdemeren leeft. De kiezer heeft het laatste woord en nam dat ook. Wijdemeren deed het anders dan de landelijke trends, waaruit afgeleid mag worden dat hier puur lokale invloeden aan het werk waren.


De afdeling Burgerzaken/Verkiezingen staat
burgemeester Karen Heerschop terzijde.

Uit het bericht van gisteren, wie de nieuwe raadsleden worden, kan u al opgemaakt hebben dat er hier en daar wat opmerkelijke dingen gebeurd zijn. Met de informatie over de voorkeursstemmen gaan we die wat nader bekijken.


Op de achtergrond het bedrijf van DB lijsttrekker Gert Zagt....

CDA: uitkomst overhoop

De meest bizarre situatie deed zich voor bij het CDA. De lijstvolgorde (1 t/m 8) was daar Theo Reijn, Betske van Henten (wethouder), Tjebbel Maris, Hetty Kastelein, Herman Veldhuisen, Kees Haverkamp en Jan Verbruggen. Het CDA stelde de lijst zrogvuldig in deze volgorde samen. De kiezer gooide die volgorde volkomen door elkaar. Dit waren de voorkeursstemmen:

  Naam Stemmen
1 Theo Reijn 720
2 Betske van Henten 199
3 Tjebbel Maris 17
4 Hetty Kastelein 61
5 Herman Veldhuisen 51
6 Kees Haverkamp 200
7 Jan Verbruggen 230


De nieuwe CDA fractie. V.l.n.r. Kees Haverkamp, Theo Reijn en Jan Verbruggen.

Wat gebeurde er vervolgens? Jan Verbruggen passeerde met 230 stemmen Betske van Henten, die er 199 had. Maar ook Kees Haverkamp, die 1 stem meer had dan Betske van Henten, passeerde haar. Omdat het CDA nog maar drie zetels over heeft viel Betske van Henten daarmee buiten de boot. De fractie bestaat uit Theo Reijn, Jan Verbruggen en Kees Haverkamp. Het is niet erg waarschijnlijk dat DB het CDA uit zal nodigen om in een college zitting te nemen, waarmee de kans op een wethouderschap voor haar niet groot is.

VVD: Liesbeth en Martin verdrongen Michiel


De nieuwe VVD fractie: v.l.n.r. Martin Vuyk, Liesbeth Siderius en Joep Frijdal.

Bij de VVD gebeurde in het klein hetzelfde als wat er bij het CDA gebeurde. Nummer 4, Liesbeth Siderius, kreeg 226 voorkeursstemmen. Nr. 3, Martin Vuyk, kreeg er 180. Michiel van Balen, het zittende raadslid en nummer 2 op de lijst, kreeg er slechts 161. Daarmee werd hij door Siderius en Vuyk uit de fractie verdrongen. De fractie bestaat uit Joep Frijdal, Liesbeth Siderius en Martin Vuyk (Republiek Horstermeer).

PvdA: Hilbrand als lijstduwer

Bij de PvdA stond oud GL-fractievoorzitter Hilbrand Korver op een onverkiesbare negende plaats. Hij verzamelde voor de PvdA 65 stemmen, Willie Das kreeg er 48. Mario Wouters en Rieks Karssemeijer kregen ieder 49 voorkerstemmen. De fractie bestaat uit Ben Steenvoorden en Jan Hermans.


Joep Nuissl (DB)

Jacob Doets en Marcel Maassen (DB)

GroenLinks: Bult minste stemmen

Bij GroenLinks valt sterk op dat fractievoorzitter (en partner van wethouder Nelleke Schenkkan) Edwin Bult de minste voorkeurstemmen kreeg van de hele lijst van 12 kandidaten. Nelleke Schenkkan kreeg er 479, nr. 2, Felix Flameling (ex-D66), kreeg 41 voorkeursstemmen. Nr. 3 Edwin Bult, kreeg er 7, terwijl Ingrid Jansen op nr. 4 er 30 kreeg. Nelleke Schenkkan, zal weer in haar eentje de fractie gaan bevrouwen.


Karen Heerschop feliciteert Gert Zagt.

Jan Hermans (PvdA)

Dorpsbelangen: enorme overmacht


De bijna complete nieuwe DB fractie. René Voigt was afwezig.
Met de klok mee. Ab Krook, Joep Nuissl, Gert Zagt, Jaap van Waveren, Miep van Hattem, Jacob Doets, Marcel Maassen en Ria Hennis.

De nummers 1 t/m 4 haalden flinke aantallen. Gert Zagt, de lijsttrekker, kreeg 1819 stemmen, goed voor drie zetels. Nr. 2, René Voigt kreeg 466 voorkeursstemmen, Ria Hennis (3) kreeg er 477 en Jaap van Waveren (4) kreeg 270 stemmen. Een eervolle vermelding gaat naar Ab Krook, die op plaats 8 toch 405 stemmen verzamelde. Op nummer 10 staat Henk de Kloet. De kans dat die in de raad terugkomt in de komende periode is daarmee groot.

D66: Teleurgesteld

De democraten kregen 955 stemmen. Met een kiesdeler van 575 lijken twee zetels dan ook voor het grijpen te liggen. Het systeem van de verdeling van restzetels besliste echter anders. De tweede restzetel ging naar DB en niet naar D66, tot grote teleurstelling van Hannie Humme, de nummer 2 van de lijst (208 stemmen). De hoogst genoteerde lijstduwers is Patricia Mossinkoff-Nieuwendijk uit de Republiek Horstermeer. Zij droeg 55 voorkeurstemmen bij aan het resultaat. De fractie zal alleen uit Nanne Roosenschoon bestaan.

bron
WWK
foto
Doue v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
5 gr.
windkr. 2