WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Provincie: Opheffen maar.
Nederhorst den Berg, vr 25 juni 2010

Cor Koster stelt vast dat de provincie meer problemen veroorzaakt, dan dat zij oplost. Een reden om aan opheffing van die bestuurslaag te denken.

ingezonden brief

De Provincie en de bus

In Wijdemeren hebben we de laatste tijd nogal wat probleempjes gehad met de Provincie. Het Verdiepingenplan Loosdrechtse Plassen ligt nog vers in het geheugen. Gelukkig gaat dat voorlopig niet door. VROM heeft het aanwijzingsbesluit van de Provincie niet goedgekeurd.


De bushalte van lijn 106 in Nederhorst den Berg.

Er is voorts - heel Noord-Holland weet dat inmiddels - enig gedoe in de Horstermeer, leidend tot afsplitsing van een deel van onze gemeente van het Koninkrijk der Nederlanden. Een bliksembezoek van Verhagen, minister van buitenlandse zaken, heeft weinig succes gehad. Eén van de veroorzakers van het probleem: de Provincie.

Busverbinding

En nu: de busverbinding met Hilversum. Die wordt ingekort dan wel afgeschaft. Lijn 105 gaat van Bussum tot het Noordereinde en niet meer naar Hilversum. Lijn 106 gaat straks alleen nog maar van Weesp naar Nederhorst den Berg en terug. Het gemeentehuis is niet meer bereikbaar: de halte van lijn 104 verdwijnt. Voorts wordt de OV-taxi in de regio opgeheven. Er is geen treintaxi meer, geen buurtbus. Zonder auto ben je in Wijdemeren nergens.

Hoe dat kan? Vermoedelijk omdat de Provincie niet weet hoe de provincie er uitziet. Zo ziet men het natuurgebied rondom de Vuntusplas als meer "verstedelijkt" dan Nederhorst den Berg. Men weet kennelijk dat de bus overdag vaak vrijwel leeg is, maar kennelijk niet dat die bij het begin en einde van een schooldag vaak vol is, omdat veel jongelui in Hilversum naar school gaan. Hilversum is de centrumgemeente van onze regio maar je kunt er straks alleen
per auto komen. En iedereen weet hoe Hilversum omgaat met het autoverkeer...

Opcenten

Hoe komt het nou dat de Provincie ons de auto injaagt? Het zal toch niet te maken hebben met de opcenten die de Provincie krijgt? De belangrijkste inkomstenbron voor de Provincie is immers de heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Hoe meer mensen een auto nemen, hoe meer geld de Provincie krijgt. Maar nee, dat geloof ik eigenlijk niet. Het is mijns inziens gewoon een gebrek aan visie. Èn een gebrek aan geld, zoals gedeputeerde Elisabeth Post tijdens het politiek café van de VVD op 14 januari liet doorschemeren.

Gebrek aan geld? Ja, dat zal wel. Er verdween een slordige 78 miljoen in IJsland.  En ook: meerdere gedeputeerden slaagden er in om declaraties uitbetaald te krijgen zonder bonnetjes in te dienen. De toenmalige commissaris van de koningin - die zelf 38 duizend euro per jaar ving voor één van zijn bijbaantjes - had er geen probleem mee om die declaraties voor accoord te tekenen. En dan was er nog een receptie van aftredend gedeputeerde Hooijmaijers in het Hermitage Museum in Amsterdam, die 10.000 euro kostte. Geen wonder dat er dan wat weinig geld is. Maar moeten degenen die geen eigen vervoer hebben daar de dupe van worden? Het is beter om die opcenten dan maar iets te verhogen; daar zit best nog wat ruimte, vergeleken met andere provicies.

Thorbecke

De wet die het bestuur van de provincies regelt, dateert uit 1850. Dat is 160 jaar geleden. Misschien wordt het tijd om onder dankzegging aan Thorbecke díe bestuurslaag maar op te heffen en níet het openbaar vervoer in onze regio.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
25 gr.
windkr. 2