WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Politiek: De manier!
's-Graveland, vr 16 juli 2010

Ella Blom uit 's-Graveland klimt in de pen om de kritiek op de Knip, WADW en het (ex)-WADW-bestuur in de WWK te weerleggen. Bovendien reikt zij oplossingen aan.

Dossier Verkeer 's-Graveland

ingezonden brief

Ik had me voorgenomen niet meer te reageren op stukjes in wijdemeren.com maar de ingezonden stukken van de laatste tijd inzake "de knip" in 's Graveland en de opmerkingen aan het ex bestuur van wadw, zorgen er voor dat ik toch de behoefte heb te reageren.

Vaak wordt er gesteld dat de bewoners van het Noorder- en Zuidereinde het verkeer maar moeten accepteren want het moet toch ergens heen. Ik ben het daar gedeeltelijk mee eens maar daar over later meer. Er wordt in de meeste gevallen wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan het feit dat onze huizen slechts 2,5 meter van de weg staan en dat het zware verkeer met dank aan de oprukkende gps systemen meer en meer wordt. Ik heb sterk het gevoel dat de chauffeurs gewoon geen zin hebben om om te rijden via de daar voor bestemde snel / wegen en dat geldt ook voor inwoners van Wijdemeren en het Gooi.

Het milieu wordt aangetast als verkeer om rijdt? Volgens mij is dit een zwak excuus dat te weerleggen is. Binnendoor rijden zorgt voor wachttijden met draaiende motoren voor stoplichten. Wat te denken van fijnstof? En of het tijd winst oplevert? Ik vraag het me serieus af.

De knip zorgt voor extra druk op de omliggende wegen. Mee eens, en daarom ben ik als bewoner van het Noordereinde ook tegen deze oplossing. Maar... het is wel te kort door de bocht om te stellen dat de bewoners van het Noorder- en Zuidereinde de verkeerssituatie maar moeten accepteren omdat het is zoals het is met als gevolg dat wij binnen niet al te lange tijd niet meer met goed fatsoen kunnen wonen. Het is echt belachelijk dat er in feite gesteld wordt, "leef er maar mee met de toenemende verkeers overlast". Dat is pas echt egoïstisch en asociaal.

De pijn mag best verdeeld worden en als dat impliceert dat er via snelwegen omgereden moet worden dan moet dat maar. Deze wegen zijn gebouwd om veel verkeersaanbod en zwaar vrachtverkeer aan te kunnen. Ons dorp met de (zeer oude) bebouwing zo vlak langs de weg is dat niet. En kom nu niet met de opmerking "dan had u daar maar niet moeten gaan wonen" want geloof me 16 jaar geleden toen ik in 's Graveland kwam wonen was het verkeer a. stuk minder en b. was er niet of nauwelijks zwaar verkeer.

Heb ik dan een oplossing? Nou ik heb een idee en ik denk dat het "de oplossing" kan zijn. Voor de goede orde, ik ben niet tegen doorgaand verkeer maar ik ben wel tegen onnodig zwaar verkeer en verkeer dat veel te hard door onze straat jaagt.

Er zijn intelligente stoplichtsystemen die je afstraffen als je gemiddeld harder rijdt dan de toegestane snelheid door op rood te springen (bij het stoplicht wel een flitspaal plaatsen). Een dergelijk systeem hoef je niet te handhaven want het handhaaft zich zelf. Je zou er aan kunnen denken om dit te plaatsen op het Noorder- en Zuidereinde max. snelheid 50 km/u sommige stukken 30km/u alsmede op de Cannenburger-, Koninginne- en Emmaweg. Op deze 3 wegen 30km/u instellen. Mocht het te duur zijn? Wellicht is het het overwegen waard om als bewoner mee te betalen. Is volgens mij een goede investering want het onroerend goed zal meer waard worden i.p.v. minder.

Een andere oplossing is een goedkope en simpele. Alle genoemde wegen inrichten met wegversmallingen (niet aan de huizenkant ivm. verkeer dat zich dan voor je deur ophoopt)  en zodanig inrichten dat overschrijden van de snelheidslimiet niet mogelijk is want handhaven heb ik een hard hoofd in.

In beide gevallen geldt dat het verkeer nu zelf de keuze kan maken. Rijden door ons mooie dorp met  30 of  50 km/u of nog beter, om rijden.

Dan de teneur om de bestuursleden van wadw af te branden omdat zij de politiek in zijn gegaan. Wij leven in een democratie. Als je iets wilt veranderen in het dorp, stad of land waar je woont dan is de beste manier om dat voor elkaar te krijgen, de politiek in gaan. Dit is wat er is gebeurd. Wat is daar in hemelsnaam mis mee? Waarom zou dat niet mogen? Het bestuur heeft de functies binnen wadw neergelegd dus hou op met zeuren daar over. Persoonlijk heb ik zelfs bewondering voor deze mensen. De meesten roepen alleen maar maar en doen verder niets. Deze mensen steken ten minste hun nek uit i.p.v. aan de zijlijn maar wat te roepen. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben.

Ella Blom
's-Graveland

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
25 gr.
windkr. 4