WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zomerse Raad 1 juli
Wijdemeren, vr 2 juli 2010

Gisteren was de laatste raad voor het zomerreces. Er werd lang bij bezuinigen stilgestaan. De VVD wil wel uit het Plassenschap.

Er werd eerst stilgestaan bij de dood van de Loosdrechtse brandweerman.

De geloofsbrieven van Emile Bakker (DB) werden onderzocht. Liesbeth Siderius (VVD) trad op als voorzitter van de geloofsbrievencommissie en verklaarde namens die commissie dat Emile Bakker geen bestuurslid van WADW meer is en derhalve mag toetreden tot de Wijdemeerse raad. De vergadering werd gesloten en na een minuut of twintig daarna werd een nieuwe vergadering geopend, waar Emile Bakker beëdigd werd, evenals Tjebbel Maris, die fractieassistent voor het CDA werd.

Het was warm. Het was zomers. Martin Vuyk tracteerde op ijsjes om dat vijfentwintig jaar zijn "nevenfunctie" bij IBM bekleedde. Voor een normaal mens is de raad iets wat je erbij doet, naast je baan. Volgens de gemeentewet is alles wat je naast je raadswerk doet een nevenfunctie. Vandaar.

Felix Flameling (GL) verscheen in een oranje shirt. Alle keren dat hij het woord nam opende hij met "ik zal het kort houden". Keer op keer leidde dat tot hilariteit in de zaal. Slechts één keer lukte dat hem echt, toen hij bij nader inzien verklaarde niets te willen zeggen.

Mededelingen

Bij de mededelingen liet burgemeester Martijn Smit weten dat het college twee dagen op de hei heeft gezeten. Tijdens die retraite is men tot de conclusie gekomen dat er samen met de raad nog eens exact bepaald moet worden wat de raad wel en wat niet wil en dat binnen de rigide begrotingsdiscipline. Het moet meetbaar en duidelijk zijn wat men wil bereiken, rekening houdend met een heel fors bezuinigingspakket.

Wethouder Gerard Abrahamse heeft met Connexxion en de provincie gesproken over lijn 106, die opgeheven dreigt te worden. Hij had een sprankje hoop dat er toch een oplossing zou kunnen komen. Hij zei er echter direct bij dat niemand geld voor lijn 106 over heeft. Ook de provincie niet.

Klein nieuwtje

Een goed bewaard geheimpje. Niet Ben Steenvoorden, maar Jan Hermans is de fractievoorzitter van de PvdA. Men was vergeten, of men vond het niet belangrijk genoeg, whatever, om dat aan de media te laten weten.

Opstelling

Griffier Joop van Ditmarsch leest altijd graag in de WWK wat de redactie van de door hem bedachte opstelling van de raadszaal vindt. Wij moeten hem helaas teleurstellen. De opstelling is nog steeds behoorlijk onwerkbaar. De enige reden om naar de raadszaal te gaan en om niet via internet te luisteren is om de sfeer te proeven en met name om reacties van wethouders en raadsleden te kunnen zien. Vanaf de perstafel gezien, zitten de wethouders volstrekt onzichtbaar achter twee dikke pilaren in hun dugout, op hun strafbankje. Geen body-language te zien dus.

Cor Koster kwam gisteren even bij de perstafel kijken en sprak zijn afschuw uit over het gebrek aan uitzicht. Hij bood spontaan aan om samen met uw redacteur de perstafel op te pakken, over de hoofden te tillen en bij de deur te zetten, met vol uitzicht op gans het college. Uw redacteur had er wel oren naar, maar was bevreesd om samen met Koster in de boeien te worden geslagen en afgevoerd te worden. "Lafaard" : siste Koster hem toe. En gelijk had Cor.

Vragenhalfuur

Theo Reijn (CDA) had gistermiddag om 16.00 per email vragen ingediend. Burgemeester Martijn Smit was echter onverbiddelijk. Voor 12.00 uur inleveren is de regel.

Joep Frijdal (VVD) wilde weten wat het Plassenschap Wijdemeren kost en wat het onze gemeente oplevert. Ook wilde hij weten wat de gevolgen zijn als Wijdemeren uit het Plassenschap stapt. Wethouder Jaap van Waveren kwam tevoorschijn en nam plaats achter de microfoon. Hij ontpopte zich als wethouder van de gemeente Loosdrecht. (Wijdemeren bestond even niet.) Hij rekende voor dat Loosdrecht per jaar 31,3% van de kosten van het Plassenschap betaalt, ofwel € 344.000. Financiële baten heeft Loosdrecht niet van het Plassenschap. Zelf int het Plassenschap nog € 180.000 per jaar aan vergunningen, etc. Als Loosdrecht uit het Plassenschap wil stappen, dan kan dat. De stad Utrecht deed dat eerder ook en kwam later terug, maar dan wel met 50% van de oorspronkelijke bijdrage.

Liesbeth Siderius (VVD) wilde van wethouder Joost Boermans weten wat de stand van zaken m.b.t. de doelstellingen en plannen van de bibliotheek is. Boermans hield een enthousiast en gedetailleerd verhaal over zijn intensieve contacten met de bibliotheek, de gemaakte afspraken en de voortgang. Siderius was geheel tevreden gesteld na de stortvloed aan informatie.

Kaderstelling begroting 2011-2014

Er werd lang gesproken over de bezuinigingen die nodig zijn om de begroting de komende jaren sluitend te krijgen. Sommige fracties twijfelden aan de hardheid van de ingeboekte bezuinigingen. Wethouder Gert Zagt verklaarde dat er zo goed mogelijk naar alle bedragen gekeken is en dat de beruchte p.m. posten, die altijd hoger uitvallen dan je dacht, achterwege zijn gelaten. Wel had hij nog een extra bezuiniging te melden. De komende tijd zal er structureel drie ton per jaar op de WMO bezuinigd gaan worden.

Luisteren via Internet

Onze fotoredacteur Douwe van Essen was verhinderd, maar wilde graag thuis de raadsvergadering via internet beluisteren. Dat ging niet. Hij schreef ons gisteravond: "Ik heb van alles geprobeerd, maar tevergeefs. Geen live verslag van de raadsvergadering. Hij 'kwam' wel op, maar deed niets. Wat een sof."

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
33 gr.
windkr. 2