Douwe van Essen las over de rioolheffing voor garageboxen en dook in de materie. Zijn conclusie: tegenstrijdigheden en onduidelijkheid.
Douwe van Essen
Profijt
En toch is het allemaal zo simpel. Jullie hebben, neem ik aan, 2 percelen, een huis en een garagebox, ieder met een eigen nummer. Kijk maar op je woonlastenoverzicht. En voor ieder perceel ben je de klos volgens de website van onze gemeente onder het kopje Rioolheffing.
“U betaalt rioolheffing als u op 1 januari 2009 eigenaar bent van een perceel in de gemeente Wijdemeren, dat direct of indirect op de gemeentelijke riolering is aangesloten. Onder perceel wordt verstaan een onroerende of roerende zaak. Daarnaast betaalt u ook rioolheffing als u eigenaar bent van een perceel dat niet is aangesloten op de gemeentelijke riolering, maar wel profijt heeft van een voorziening op het gebied van gemeentelijke watertaken. Hierbij kunt u denken aan een garagebox met een hemelwaterafvoer op een rioolput”. Einde citaat.
Mazzel
En jullie hebben nog mazzel ook. Vorig jaar noemden ze het nog anders, rioolrecht, en nu rioolheffing, maar direct en indirect gold toen ook al. Alleen hebben ze de definitie met ingang van 2009 pas gewijzigd, waardoor de heffing per WOZ-object niet eerder is ingegaan.
Verwarring
Maar ik raak in verwarring wanneer ik verder lees: “Voor een perceel dat niet is aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel wordt dus geen gebruik gemaakt van inzameling, verwerking, zuivering of transport van afvalwater, in eigendom, in beheer of in onderhoud bij de gemeente”. Einde citaat. Letterlijk het tegenovergestelde van wat als reden wordt genoemd om deze omstreden heffing op te leggen, namelijk dat je met die garagebox wél profijt hebt van een voorziening op het gebied van gemeentelijke watertaken.
Onrechtvaardig
Los van die tegenstrijdigheden is deze heffing natuurlijk ook erg onrechtvaardig. Neem nu iemand die een of meerdere kleine of grote gebouwen bezit, die geen eigen perceelnummer hebben, dan volgt er geen heffing. En wanneer je gebouw wel een perceelnummer heeft, maar geen afvoer naar het gemeentelijk riool, moet je dan toch betalen? Volgens de ene regel wel en de andere niet. En wanneer je een inpandige garage hebt, maar wel met eigen afvoer naar het gemeentelijk riool, dan hoef je weer niet te betalen. Begrijpt iemand het nog?
Verkiezingen
Natuurlijk, eureka! De gemeenteraadsleden, want die hebben deze discutabele heffing goedgekeurd. Gelukkig zijn er binnenkort verkiezingen en kunnen we er wat aan doen. Maar… heeft er eigenlijk wel een partij tegen gestemd?
Voetnoot
De gevolgtrekking van Douwe van Essen over twee percelen klopt. Wij hebben een huis en een garagebox die ieder een eigen kadastraal nummer hebben en waarvoor wij trouw ieder jaar apart OZB betalen, maar wel op één woonlastennota.
Rik Jungmann |