WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wijdemeerse Logica
Wijdemeren, za 30 januari 2010

Een heffing moeten betalen voor iets waarvan de gemeente zelf zegt dat je er geen gebruik van maakt. Dat was de verrassing van vandaag.

In de Zijlijn

Wijdemeerse Logica

Vandaag werd ik aangesproken door de buren. "Heb je het ook gezien? We hebben een brief van de gemeente gekregen dat wij rioolheffing gaan betalen voor de garagebox."

Ik had de brief nog niet gezien, maar behoorlijk verbaasd was ik wel. Rioolheffing voor een garagebox waar geen toilet, geen kraan, geen gootsteen, niets van dat al zit. Ook zit er geen aansluitng op het riool in. Zelfs licht zit er niet in. De aankondiging van de buren leek sterk op rioolheffing zonder riool. Dat kon toch niet waar zijn...!

Nieuwsgierig keek ik thuisgekomen in de post. Ja hoor! De buren hebben gelijk. De brief gaf uitleg.

"Op 1 januari was u eigenaar van één of meerdere objecten, die NIET zijn aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Hiervoor had u eerder dit jaar een aanslag rioolheffing moeten krijgen voor een bedrag van € 191,-- per eigendom. Omdat de meeste kosten, die in de rioolheffing worden doorberekend, betrekking hebben op de kosten van het gemeentelijke rioolstelsel, vond de gemeenteraad het niet redelijk om hetzelfde bedrag in rekening te brengen als voor objecten die wel zijn aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Daarom heeft de gemeenteraad besloten het tarief voor deze object(en) vast te stellen op een lager bedrag van € 57, 30 per eigendom."

In gewone mensentaal:

Uw garagebox heeft niets met ons riool te maken. Daarom zou u eigenlijk € 191,-- aan ons moeten betalen. Maar u heeft mazzel. Uw garage heeft niets met ons riool te maken. Daarom vindt de raad dat u slechts € 57, 30 aan ons moet betalen. Logisch! Nietwaar?

Er bestaan heel veel eigendommen, in en buiten Wijdemeren, die niets met het riool van Wijdemeren te maken hebben. Dat wordt kassa als de gemeente al die eigenaren een nota van € 57,30 gaat sturen, omdat hun boom, auto, boot, weiland, tuinsetje, tuinkabouter en barbeque NIET is aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel, net als mijn garagebox.

Verhoog dan liever de OZB voor garageboxen. Dan is duidelijk dat het een ordinaire belastingverhoging is. Deze brief probeert te verhullen dat het een platte belastingverhoging is. En dat is kwalijker.

Kennelijk is wethouder Gerard Abrahamse (VVD, Financiën), daarin gesteund door zijn coalitiegenoten, vastbesloten om die begroting ten koste van alles gesloten te krijgen.

En zo lukt dat zeker.

Rik Jungmann

PS. In het programma van de Vara Ombudsman was gisteren iets dergelijks aan de orde. Een echtpaar in Dordrecht kon alleen Waterschapsbelasting betalen voor drie personen. Twee personen, dat kwam niet voor in de prijslijst van het Waterschap. Er werd de draak mee gestoken door bij een bioscoop te proberen stelletjes te verplichten drie kaartjes te kopen, hetgeen tot verbijstering aan de kassa leidde. Verplicht betalen voor iets wat je niet gebruikt.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
---
auteur
Rik JUngmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
2 gr.
windkr. 2