WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geheim!
Wijdemeren, vr 12 februari 2010

In Wijdemeren wordt relatief vaak in het geheim vergaderd. Wie de WWK leest weet dat als gevolg daarvan openbare debatten vaak niet te volgen zijn.

Verwijzing naar geheime vergadering

Soms gebeurt het weer. Een raadslid verwijst in een openbare commissievergadering naar iets wat hij of zij, of iemand anders, vorige week verklaarde in een geheime vergadering. Of er is in beslotenheid iets besproken waarvan pas veel later in de openbaarheid komt dat er kennelijk een besluit ligt. Een enkele keer krijgt een raadslid zelfs op zijn kop van de collega's dat hij iets inbengt in een openbaar debat dat nog het predikaat geheim draagt. En geheimhouding wil nog wel eens tot flinke conflicten tussen coalitie en oppositie leiden, zoals tijdens de raad van 29 januari.

Onderzoek

In Binnenlands Bestuur van vandaag staat een uitgebreid onderzoek naar de hoeveelheid geheime raadsstukken die gemeenten produceren en het aantal geheime vergaderingen. Daar zitten enorme verschillen tussen. Er zijn ook gemeenten die geen geheime stukken produceren, zoals Amersfoort, toch geen kleintje.

Ook in Wijdemeren kwam de afgelopen weken aan de orde dat er gesteggeld werd over "vertrouwelijk" en "geheim" en wanneer geheimhouding opgelegd kan worden, door wie en waarom? Daarvoor bestaan zeer strikte regels die kennelijk niet iedereen paraat had, zoals vorige week tijdens de raadsvergadering bleek.

Het was René Voigt (DBW) die de raad wees op die regels, toen er iets dreigde te gebeuren wat niet kon. (Even tussendoor alsnog geheimhouding opleggen.) Hij putte daarbij o.a. uit de ervaring in 's-Graveland waar jaren geleden ook een vergelijkbare discussie gevoerd werd, nadat Co de Kloet in het openbaar uit een "vertrouwelijk" stuk citeerde dat niet het predikaat "geheim" droeg. De aanschaf van een stempel met de tekst "Geheim" was het gevolg. "Vertrouwelijk" verdween uit het woordenboek. Alleen "geheim" werd nog gehanteerd.

In het artikelin Binnenlands Bestuur staat het zo:

Vertrouwelijk of geheim?

Voor het opleggen van geheimhouding zijn in de Gemeentewet specifieke spelregels opgenomen. De belangrijkste hiervan is dat in veel gevallen de gemeenteraad de geheimhouding moet bekrachtigen. Ook is het mogelijk dat het college geheimhouding oplegt zonder dat hiervoor een raadsbesluit is vereist. Het woord ‘vertrouwelijk’ komt in de Gemeentewet niet voor. Wel is een raadslid op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht verplicht om ‘gegevens waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden’, geheim te houden. Uit jurisprudentie blijkt dat rechters geen onderscheid maken tussen vertrouwelijke of geheime informatie: wie vertrouwelijke informatie naar buiten brengt, kan worden veroordeeld wegens schending van een ambtsgeheim.

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-2 gr.
windkr. 3