ingezonden brief
iPad voor de raad,
een reactie van de initiatiefnemer
In 1995 voorstellen dat de raad digitaal moet gaan werken getuigt van visie. Ik ben (helaas) geen visionair, meer een pragmaticus. Elke maand ploffen pakken papier op mijn deurmat.
In een gesprek met de griffier heb ik de kosten eens op een rijtje gezet: papier, kopieren, arbeidsuren en porto. Dat bleek een aanzienlijk bedrag per maand te zijn. Ik had me als eens georienteerd in het gebruik van de iPad als alternatief en er bleken al meerdere gemeentes mee te werken, cq een proef mee te doen. We zijn dus zeker niet de eerste....
Voor mij was het wel duidelijk, het was geen kwestie óf, maar wannéér Wijdemeren volledig digitaal zou gaan. Nu was net zo'n goed moment als later, dus waarom nu niet. Een kosten/baten plaatje was snel gemaakt. Hieruit bleek dat de iPad variant significant goedkoper uit zou vallen dan het traditionele papieren dossier. Bovendien lost het een probleem op waar de raad al langere tijd mee kampt, nl. de snelheid van het verkrijgen van de stukken. Doordat alle stukken als één pakket verstuurd wordt, is alles zo snel als het langzaamste stuk. Wanneer dit electronisch gebeurt kan elk stuk zodra het gereed is verstuurd worden. Tel daar de milieuwinst bij op en je hebt een voorstel waar je niet zo lang over na hoeft te denken.
Maar wacht even, één aspect moet wel uitgetest worden. Hoe bevalt dat nu in de praktijk, zo'n iPad ipv die oude vertrouwde pakken papier naast je in de raad. Kan je wel aantekeningen maken op een electronisch stuk, kan je snel even terugbladeren, is het wel handig werken en meer van dat soort vragen. Daar gaan we de komende maanden achter komen. We hebben besloten om met een aantal vrijwilligers eerst eens goed te testen of een iPad gaat werken voor deze raad. Kijken hoe handig zo'n iPad nou echt is, hoe stijl de leercurve eruit kan zien.
Dit doen we met een paar mensen die al een iPad hebben (en er dus goed vertrouwd mee zijn) én met een paar mensen voor wie de iPad een nieuw fenomeen is (meer representatief voor de huidige raadleden). Eind maart hopen we met die proef klaar te zijn en leveren we als groep een testverslag in, met een aanbeveling. Gaan we breed invoeren, of lopen we toch tegen problemen aan. Voorzichtig, kleine investering om het uit te proberen voordat we de echte beslissing nemen. Als we overstappen, dan boeken we winst op meerdere vlakken, niet in de laatste plaats op de kostenbesparing. En even terzijde: bij invoering worden de iPads in bruikleen aan de raadsleden gegeven, zeker niet in eigendom. Ben je de volle vier jaar raadslid geweest, dan kan je de iPad overnemen tegen de restwaarde.
Over de vroegtijdige berichtgeving het volgende; U begrijpt uit bovenstaande dat we binnenkort voorzichtig met een kleine proef starten; zie het als een testrit wanneer u een andere auto koopt. Uitproberen en evalueren. Nog geen sprake van een beslissing, maar juist het opdoen van ervaring om een goede beslissing te kunnen nemen. Mijn voorkeur had het om eea in een later stadium te annonceren; op een moment dat we enig resultaat hadden om te melden, maar door een tweet praecox van een onzer wethouders is dit wat vroeg in de publiciteit gebracht. Goede bedoelingen, maar niet altijd even handig. Ach, er is hoop, ook dit fenomeen wordt met het klimmen der jaren minder.
Martin Vuyk,
raadslid VVD |