persbericht
Midwinterhoornblazen
Op zondag 19 december wordt -na het succes van 2009- een oud gebruik vanuit de oostelijke provincies naar landgoed Sypesteyn gehaald, namelijk het midwinterhoornblazen.
Oorspronkelijk werd gedacht dat de Midwinterhoorn en het bespelen ervan terug te leiden zou zijn tot de Germaanse Joelfeesten die de zonnewende aankondigden rond 21 december, wanneer de dagen weer gaan lengen. Het ligt echter meer voor de hand dat het een traditie is die zijn oorsprong zo'n kleine twee eeuwen geleden vond en waar omheen een 'verzonnen' maar wel mooie traditie is ontstaan.
Onder leiding van Harrry Sevenstern is een ensemble gevormd, bestaande uit 7 tot 9 hoornblazers uit het oosten van het land (met name Twente en de Achterhoek).
Samen gaan zij u de midwinterhoorn laten horen op een wijze die overeenkomst net de Twentse traditie. De blazers staan dit keer niet bij elkaar maar juist los, verspreid over het landgoed. Er wordt gespeeld en geantwoord met de midwinterhoorns.
Het ‘Midwinterhoornblazen” begint om 15.30 uur en eindigt omstreeks 17.00 uur.
Vuurkorven, warme chocomel en glühwein versterken de, toch al schitterende, entourage van het landgoed. Het bezoek aan de tuin is op 19 december vrij.
Wat is een midwinterhoorn?
De Midwinterhoorn is een oud houten blaasinstrument dat vooral in het oosten van Nederland, Twente en de Achterhoek, in de winter wordt bespeeld. Alhoewel van hout gemaakt wordt het instrument gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De Midwinterhoorn heeft een ligt gekromde vorm en is meestal gemaakt uit berken- of wilgenhout. Het losse mondstuk is net als de hoorn zelf met de hand wordt gemaakt. Traditioneel wordt de Midwinterhoorn inderdaad alleen in de winter bespeeld, van eerste zondag van de advent tot en met Driekoningen op 6 januari.
Herkomst en geschiedenis
http://www.midwinterhoornblazen.nl/ |