WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Catch 22 aan de Vaart
's-Graveland, wo 25 augustus 2010

Tijdens de commissie Ruimte en Economie vanavond kwam aan de orde dat restaurant Vlaar een terras aan de vaart wil, maar de buurman wil woningbouw.

Update 26-8-2010, 12.23: Van diverse kanten kregen wij een reactie op onderstaand bericht. De eigendom van het Koetshuis berust bij de heer T. Kroon uit Nederhorst den Berg. Die wil het Koetshuis slopen en er twee woningen bouwen. Over de monumentenstatus van het Koetshuis heerst verwarring. De wethouder verklaarde gisteren dat het Koetshuis geen monument is. Anderen betwisten dat, o.a. op grond van het bestemmingsplan. In de directe omgeving is enige onrust ontstaan over de plannen van de heer Kroon.
Mevrouw Smits is samen met haar man de exploitant van restaurant Vlaar. Zij heeft namens haar restaurant een bouwvergunning aangevraagd voor een terras.
De tekst van het bericht hieronder is conform deze nieuwe informatie, die gisteren niet uit de verf kwam, aangepast.

Terras en woningbouw

Restaurant Vlaar aan het Noordereind in 's-Graveland is bij de meeste mensen beter bekend als het Wapen van Amsterdam. Bij de commissie kwam vanavond Mevrouw Smits inspreken. Mevrouw Smits is samen met haar echtgenoot exploitant van restaurant Vlaar. Zij hebben een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend om aan de zijde van de 's-Gravelandse Vaart een terras te bouwen over de volle lengte van het restaurant. De eigenaar van het restaurant, de heer Kroon, wil op de plaats van het Koetshuis twee woningen bouwen.

Geluidsoverlast

Deze combinatie van bouwvergunningen bleek fataal voor het terras. Zij leverden samen een catch-22, een fatale omhelzing, op. De gemeente oordeelde dat de twee geplande woningen op de plek van het Koetshuis geluidsoverlast van het terras zullen hebben en wees daarom de aanvraag voor de bouwvergunning van het terras af. Mevrouw Smits betoogde dat er geen geluidsoverlast zal zijn, omdat het hier om een restaurantfunctie op het terras gaat voor maximaal achttien mensen. Zij wees erop dat restaurant Berestein ook een terras heeft, waar nooit problemen met geluid zijn. Bovendien, zo betoogde zij, het is nog niet zeker of er op de plek van het Koetshuis wel gebouwd zal worden. Het terras is dus afgewezen vanwege iets wat er nog niet is en misschien ook nooit komt, aldus Mevrouw Smits.

Twijfels over woningbouw

Later tijdens de commissie bleek dat de bouwplannen op de plek van het Koetshuis sterk de aandacht hadden getrokken van het college en de raad. Wethouder Gerard Abrahamse verklaarde dat hij nogal verrast was door het feit dat het restaurant wel een rijksmonument is, maar het naastgelegen Koetshuis niet, waardoor daar eventueel woningbouw zou kunnen plaatsvinden. Ook enkele commissieleden, onder iei Martin Vuyk, spraken hun zorg uit over het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland en eventuele ongewenste bouwplannen juist op die zeer gevoelige plek. De wethouder gaf aan dat de aanvraag bouwvergunning is ingediend, maar nog behandeld moet worden. Hij zei bezorgd te zijn over de plannen en die uiterst nauwkeurig zelf te zullen beoordelen voor en eventueel toestemming gegeven wordt.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 4