WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schaaklessen
Ankeveen, za 21 augustus 2010

Patrick Kreuning uit Ankeveen zoekt leerlingen die het edele schaakspel onder de knie willen krijgen.

ingezonden brief

Schaaklessen voor Jeugd en Volwassenen

Geachte Wijdemeerders,

In september ga ik op cursus voor schaaktrainer, maar voor die tijd wil ik al mijn activiteiten als schaaktrainer uitbreiden. Dit kan op scholen of in de privésfeer. Uiteraard is niets voor niets, ik vraag dan ook 5 euro per kind per uur bij een groep van 6 kinderen, maar ook volwassenen die willen leren schaken kunnen zich bij mij opgeven, wel in groepen, want het moet uiteraard wel betaalbaar blijven.

In eerste instantie hoop ik vooral kinderen van rond de 6 jaar te krijgen, dat is zo ongeveer de ideale leeftijd om te beginnen met deze sport, al komt het ook voor dat mensen op latere leeftijd beginnen en ongewoon veel talent voor deze sport blijken te hebben. Naast dat schaken een leuke sport, of zo u wilt een leuk spel, is traint het tevens het concentratievermogen en het leert je een paar stappen vooruit te denken.
Begonnen wordt met de eerste stap van het stappenplan, de officiële lesmethode van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB), opvolger van het vroegere pionnen, toren en koningsdiploma. In totaa; zijn er nu 5 stappen en er wordt gewerkt aan stap 6. Als men die eenmaal heeft zit men al aardig tegen een rating van 1900-2000 aan, een grootmeester heeft doorgaans 2500+, een meester rond de 2400 en men moet enkele resultaten geboekt hebben in rankingtoernooien.

Schaken is een veelzijdig spel, bestaande uit een opening, een middenspel en een eindspel. De boekjes van het stappenplan moeten nog wel besteld worden, ze kosten gemiddeld 10-15 euro per boekje, maar ik denk dat er wel wat te regelen valt via de schaakvereniging waar ik lid van ben.

Naast de prive-schaaklessen is het ook bedoeling lessen te gaan verzorgen op scholen in het Gooi. Maar dat moet dan in overleg met de scholen gaan gebeuren. Voorlopig kom ik aan huis om de lessen te geven, maar het is in de toekomst de bedoeling de lessen bij mij thuis te gaan verzorgen, daarvoor wordt er nu nog flink verbouwd.

Schaken is een sport voor jong en oud. Kijk eens op de website http://schoolschaakwijdemeren.tk, de website over het jaarlijkse schoolschaaktoernooi dat ik elk jaar organiseer, op de foto's ziet u vooral geconcentreerde en vrolijk lachende kinderen, loop eens binnen bij een schaakvereniging, daar treft u mensen van tussen de 15-100 jaar. Alleen stokt het momenteel in de leeftijdsgroep 13-18 jaar met betrekking tot het schoolschaak, vorig jaar was er slechts 1 team aangemeld voor de regionale finale, terwijl er bij de jeugd 40 teams deelnamen, en dat is dan na de gemeentelijke kampioenschappen, vanuit Wijdemeren worden de 2 sterkste teams uitgenodigd, in totaal waren er 21 teams in de gemeente aangemeld. Het gebrek aan interesse in de schaaksport na het verlaten van de lagere school is opmerkelijk, maar als men echt zijn tanden in deze sport zet en er ver mee wil komen, dan zijn daarvoor mogelijkheden, ten eerste de lessen van het stappenplan maar verder ook begeleiding vanuit de KNSB.

Wilt u zich opgeven, meldt u uzelf of uw kind(eren) dan aan via pkreuning at online.nl of bel met 035-8795195. Vermeld eventueel een gewenste dag per week en een tijd.

Hopelijk tot ziens.
Patrick Kreuning
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
25 gr.
windkr. 2