WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bus en Asielzoekers
Wijdemeren, za 21 augustus 2010

Het opheffen van buslijn 106 heeft onverwachte gevolgen. Wijdemeren zal geen asielzoekers in Nederhorst en Kortenhoef huisvesten als de bus weg is.

Geen statushouders in OV-loze kernen?


Wethouder Joost Boermans: Geen OV, geen asielzoekers.

In het Jaarverslag Sociale Zaken 2009, dat aanstaande dinsdag in de commissie Maatschappelijke Zaken met wethouder Joost Boermans besproken wordt, staat de volgende zinsnede: "Als de plannen voor het opheffen van de buslijnen naar Nederhorst en 's-Graveland doorgaan, betekent dit in feite dat we geen statushouders (= asielzoekers die mogen blijven red. WWK) meer in deze dorpen kunnen plaatsen, omdat zij voor praktisch alles (taalles, werk, school) afhankelijk zijn van het openbaar vervoer."

Eisen van Noord-Holland

Wat deze situatie extra curieus maakt, is dat de provincie Noord-Holland de gemeenten op de huid zit en met maatregelen dreigt als gemeenten niet voldoen aan het huisvesten van statushouders. Wijdemeren voldoet tot nu toe, met moeite, vrijwel geheel aan de eisen van de provincie op dit vlak. Achttien van de negentien personen hebben in 2009 huisvesting gekregen.

Als ruwweg tweederde van de gemeente (Nederhorst, Ankeveen en Kortenhoef) niet meer bereikbaar is met het openbaar vervoer wordt het lastiger om daar statushouders onder te brengen denkt het gemeentebestuur. Of, als die toch in die delen van Wijdemeren worden ondergebracht, dan worden die statushouders opgezadeld met hetzelfde probleem dat scholieren en ouderen ook krijgen met het verdwijnen van lijn 106. Waarom dat voor statushouders erger zou zijn dan voor scholieren en ouderen en waarom de provincie meer rekening moet houden met dit signaal, dan met de lopende protestactie, is niet op te maken uit de wat cryptische gemeentelijke tekst.

Overigens is Ankeveen, na de opheffing van de buurtbus in 2005, al jaren verstoken van Openbaar Vervoer.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
25 gr.
windkr. 2