WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
September Fortenmaand
's-Graveland, do 12 augustus 2010

Op zaterdag 11 september, Open Monumentendag, bent u van harte welkom op de forten bij Nieuwersluis, Nigtevecht, Abcoude en Fort Kijkuit.

persbericht

Forten in Gooi- en Vechtstreek geopend in september Fortenmaand

In het kader van 'September Fortenmaand', stelt Natuurmonumenten een aantal forten open voor het publiek. Op zaterdag 11 september, Open Monumentendag, bent u van harte welkom op de forten bij Nieuwersluis, Nigtevecht, Abcoude en Fort Kijkuit.


Fort Nieuwersluis (Foto F. Siemensma (Natuurmonumenten))

Fort bij Abcoude is tevens geopend op de zondagen 12 en 26 september. Op zaterdag 18 september staan er gidsen bij Fort Botshol om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. De toegang op Open Monumentendagen is gratis en openingstijden zijn steeds van 11 tot 16 uur.

Hele dag rondleidingen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven op de forten doorlopend rondleidingen van ongeveer een uur. Zij vertellen u onder andere over de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Over herstelwerkzaamheden en brikkenbeton op Fort bij Abcoude. Over de functie van Fort bij Nieuwersluis ten tijde van de Koude Oorlog, en waarom dit terrein lange tijd voor de mens verboden gebied is geweest.
Ook voor kinderen is een bezoek interessant én spannend. De meeste forten hebben namelijk nog slaapvertrekken, een keuken, een officiersruimte en latrines, waardoor de sfeer van het leger in de 18 en 19de eeuw nog voelbaar is. Met uitleg van de gidsen erbij, krijgt u een goed beeld van hoe het er daar destijds aan toe ging.
Op Fort Botshol vindt u geen gebouwen, want tot de bouw van het complete verdedigingswerk is het nooit gekomen. U ziet hier de grasdijken waarop het fort gebouwd zou worden. Maar de ligging, met Botshol en Waverhoek aan uw voeten, is uniek.
Kijk voor alle informatie op www.nm.nl/nieuwehollandsewaterlinie en www.nm.nl/stellingvanamsterdam

Waar liggen de forten?

Fort bij Nieuwersluis ligt aan de Rijksweg 9 in het gelijknamige plaatsje aan de Vecht onder Loenen.
Fort bij Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam Rijnkanaal, niet bereikbaar vanuit het dorp Nigtevecht maar vanuit Abcoude.
Fort Kijkuit ligt aan de Kleizuwe 17 in Vreeland, langs provinciale weg Hilversum-Vinkeveen, afslag Nederhorst den Berg.
Fort Botshol: ten zuidwesten van Abcoude aan de Winkel.
Fort bij Abcoude: Molenweg 19, 1391 CH, Abcoude

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
22 gr.
windkr. 4