WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
WOZ: Minder bezwaren
Wijdemeren, di 24 april 2010

Vorig jaar kwamen er 700 bezwaren tegen de WOZ taxatie. Dit jaar zakte dat aantal tot 192, ofwel 1,6 procent van het totale aantal.

persbericht

Aanzienlijk minder WOZ-bezwaren

Er zijn dit jaar aanzienlijk minder WOZ-bezwaren (Waardering Onroerende Zaken) bij de gemeente Wijdemeren ingediend. De nieuwe werkwijze bij het behandelen van de bezwaren heeft daaraan bijgedragen.

In 2009 ontving de gemeente nog 700 bezwaren (5,8% van het totaal aantal beschikkingen). Dit jaar dienden slechts 192 mensen bezwaar in tegen de vastgestelde waarde van hun huis (1,6%). Hoewel er ook landelijk een daling van het aantal bezwaren is, lijkt de afname ook het gevolg van de nieuwe werkwijze bij het behandelen van de bezwaren.

Nieuwe werkwijze

Jaarlijks verstuurt de gemeente Wijdemeren circa 12.000 woonlastennota’s. Voorheen maakten zo’n 700 mensen bezwaar tegen de WOZ-waarde van hun huis. Niet meer dan 40% kreeg daarin gelijk. Het behandelen van al deze bezwaren kostte de gemeente veel tijd en het leverde bij burgers behoorlijk wat irritatie op. Het team belastingen behandelde dit jaar voor het eerst WOZ-bezwaren zoveel mogelijk zonder schriftelijke procedure. Iedereen die de WOZ-waarde te hoog vond, kon telefonisch contact opnemen. De inwoners kregen in het overgrote deel van de gevallen al na een week per telefoon de beslissing te horen. Van alle telefoongesprekken hebben er 201 geleid tot een nader onderzoek van de waarde. In ongeveer de helft van deze gevallen is de waarde na dat onderzoek verlaagd. De andere helft had daarna nog de mogelijkheid om schriftelijk bezwaar in te dienen.

Positief

Zowel de inwoners als de medewerkers van belastingen zijn positief over de nieuwe aanpak. De inwoners waardeerden de uitgebreide uitleg van de medewerkers. Ook voor de afdeling belastingen was het directe contact met de inwoners plezierig.

Betere dienstverlening

De nieuwe werkwijze bij het behandelen van WOZ-bezwaren is één van de dertig projecten van de gemeente om tot een betere dienstverlening te komen.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3