WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL kritiek op begroting
Wijdemeren, vr 25 september 2009

DBL reageert op het persbericht over de begroting van 2010 en verder. Vooruitzien, maar niet regeren is het DBL-oordeel over de begroting.

ingezonden bericht

Vooruitzien maar niet regeren!

Volgens DBL kun je de deze week door het college bekend gemaakte begrotingsvoorstellen met bovenstaande woorden kenschetsen.

Op grond van welke argumenten?

  1. Bezuinigingen die ertoe doen zijn nauwelijks gepland voor 2010. Alles wordt op de lange baan geschoven. Voor 2011 gaat een nieuw college beslissen samen met een nieuwe raad. Want inderdaad, in maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
  2. De begroting 2010 wordt dekkend gemaakt met een enorme greep uit de reserve van notabene 700.000euro. En die reserve was net een beetje op niveau door de verkoop van wat kroonjuwelen. (Westerveld en Eikenrode om maar eens wat te noemen)
  3. En het leeghalen van de reserve is al door de gemeenschap opgebracht geld! Maar bovendien gaat in 2010 de onroerendgoedbelasting omhoog met 9%, in 2011 met 14%, in 2012 met 7% en in 2013 met 6%. Dat zijn procenten over procenten en is in het totaal ruim 40%. En dat is deze tijd. Deze week hebben we gehoord dat in 2011 één op de twaalf gezinnen ernstig last zal ondervinden van de economische crisis. Onvoorstelbaar en inderdaad: vooruitzien maar niet regeren.

Verenigingsleven kaal knippen en de Bibliotheek Loosdrecht scalperen.

Want dat dit college van CDA. PvdA, VVD en GL signatuur de claim naar de toekomst schuift is onmiskenbaar. Dit team durft niet te kiezen.
Onder aanvoering van de VVD de prachtige bibliotheek in Loosdrecht per 2011 laten verdwijnen. Het cement van de samenleving treffen, namelijk alle verenigingen. Door korting op subsidies en het duurder maken van accommodaties worden zij als het aan het college ligt al in 2010 met 105.000 euro getroffen, in 2011 met 125.000 en in 2012 zelfs met 145.000. Op een totaal van een 350.000 euro wat jaarlijks naar de verenigingen gaat is dat onvoorstelbaar.

Dorpsplein Kortenhoef.

En dan tussen al de posten van vele tienduizenden en honderdduizenden ook nog even het dorpsplein in Kortenhoef schrappen. Dat is wel zo doorzichtig. Het CDA had er vanaf het begin al geen zin in, maar om nu tussen de megabedragen een paar duizend te schrappen voor het plein is natuurlijk een lachertje. Politieke spelletjes noemen wij van DBL dat.

Personeel gemeentehuis.

In 2008 echt waar, nog maar net een 1,5 jaar geleden wilde het college er 7 ambtenaren bij hebben. De coalitie van CDA, PvdA, VVD en GL honoreerde dat. En nu? In 2010 moeten er 3 vertrekken en in 2011 nog eens 3. Dan ben je lekker slim bezig!
Nog zo’n onnavolgbaar voorbeeld. Vorig jaar was het college van mening dat volledig uitbesteden van de afdeling Sociale Zaken vanaf 2010 zeker 100.000euro per jaar zou besparen. En nu? Nu zal het in eigen huis terughalen van WMO taken opeens 120.000euro opleveren vanaf 2011. Snapt u het nog?

Hoe is de pers geïnformeerd?

Op papier kun je alles mooier voorspiegelen dan de werkelijkheid. In het persbericht van het college van deze week staat: “de ozb moet in 2010 met 2% extra omhoog en in 2011 is geen extra verhoging”. Let u op het woordje “extra”. Wees dan eerlijk en zeg gewoon waar het op staat en wat de inwoners voelen in de portemonnaie: 2010 met 9% en 2011 met 13%.

Tegenbegroting DBL.

Jaarlijks komt DBL met een tegenbegroting maar de bezuinigingen die er echt toe doen werden al drie jaar weggehoond door de coalitie van CDA, PvdA, VVD en GL. Is het vechten tegen de bierkaai of zal DBL straks in november weer een redelijk alternatief presenteren? Ik heb de neiging om te zeggen, laat ze maar lekker hun eigen boontjes doppen. Leg de rekening maar neer bij de goedwillende en hardwerkende burgers en al die verenigingsleden. Misschien zullen die in maart als ze weer een vakje rood mogen maken met hun hart kiezen!

Gert Zagt
Financieel woordvoerder DBL

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2