WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bericht uit het Waterschap!
Wijdemeren, do 5 november 2009

Een bericht uit het Waterschap, ingezonden door André Spils uit Loosdrecht die in het bestuur gekozen werd op de lijst van de VVD.


André Spils (VVD)

De verkiezingen voor het Waterschap zijn al weer een jaar geleden. In de aanloop beloofden de kandidaten ons op de hoogte te houden van het reielen en zeilen. Tot nu toe bleef het bij die belofte. Maar, ziet! André Spils stuurt ons het eerste, en tot nu toe enige, Waterschapsbericht.

ingezonden bericht

Een half jaar waterschappen met politieke partijen:

Het heeft even geduurd en het was stil aan de waterschapskant.  Mensen dachten: “Zie je wel, er is niets veranderd ondanks dat er nu politieke partijen in het waterschap zitten”.

Na ruim een half jaar bleek het een  jaar van verkenning waarin iedereen op gang moest komen. Het nieuwe dagelijks bestuur moest zich inwerken, waardoor de agenda’s van commissie en algemeen bestuur niet direct spannend waren.

De VVD-fractie heeft nu wel inzicht hoe een en ander functioneert.

De verkiezingen zijn geëvalueerd en daar is geen twijfel over, dat moet de volgende keer anders. Er is inmiddels hierover een uitgebreid rapport verschenen van de Unie van Waterschappen. Voor de korte termijn speelt een stevig thema:  hoe transparant zijn  AGV en Waternet georganiseerd en wie is de baas en wie doet wat? Waar betalen burgers en ondernemers belasting voor en wat krijgen zij daarvoor terug?

De VVD is geschrokken van een aantal zaken, met name van de financiële situatie. Ondanks diverse tariefsverhogingen de afgelopen jaren is er een gigantisch tekort: 40 miljoen! De jongste tariefsverhoging is nog goedgekeurd door het vorige algemeen bestuur. De VVD-fractie heeft een glashelder standpunt: geen verdere tariefsverhoging, maar bezuinigingen in eigen huis uitvoeren. Vervolgens zullen we voorstellen voor tariefsverhoging toetsen aan de vraag: leggen andere overheden (provincie, rijk en/of Europa) ons taken op die we moeten uitvoeren en financieren  of hebben we te maken met politieke hobby’s van de politieke meerderheid in het algemeen bestuur? In het eerste geval hebben we geen keus, in het tweede geval des te meer: temperen die politieke hobby’s!

Als oppositiefractie kregen we de andere fracties mee op het onderwerp “eerst bezuinigen in eigen huis” Het dagelijks bestuur is nu aan zet om met nieuwe voorstellen te komen. De VVD-fractie neemt ook haar eigen verantwoordelijkheid en zal met bezuinigingsvoorstellen ten behoeve van de meerjarenbegroting voorleggen aan het algemeen bestuur.
 
Dan spelen er in de regio nog een aantal belangrijke zaken, zoals het baggeren van de Loosdrechtse plassen, waterberging Horstermeerpolder, peilbesluiten en het waterbeheerplan. Teveel om dat nu even te bespreken,  vandaar dat we daar de komende periode bij u op terugkomen om deze onderwerpen te bespreken. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met André Spils andre.spils@agv.nl.    

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen, regen
10 gr.
windkr. 4