WIJDEMEERSE WEBKRANT
Loosdrechtse Verhalen
Loosdrecht, do 5 november 2009

De Historische Kring Loosdrecht heeft een nieuw boekje uitgegeven. Meer Loosdrechtse verhalen is de titel. Het is een vervolg op het boekje van vorig jaar.

De Historische Kring Loosdrecht (HKL) is een actieve vereniging. Er werd een DVD over Loosdrecht uitgegeven en vorig jaar verscheen een boekje met de titel "Het Loosdrecht van toen", dat een groot succes bleek. Er is nu een nieuw deeltje verschenen met de titel "Meer Loosdrechtse verhalen" en als ondertitel "verteld door Loosdrechters die erbij waren". Twee auteurs tekenden voor de samenstelling van het boekje. Tineke Franssen deed de interviews met de oudere Loosdrechters en werkte die uit. Tim Timmerman reeg de interviews tot een verhaal aaneen zoals dat in het boekje kwam.

Bekende namen

Het boekje staat vol met oude foto's die de verhalen ondersteunen. Bekende Loosdrechtse namen komen langs in de verhalen, zoals Van Wettum, Doets, Manten, Van de Bunt en Hacke. Familiefoto's met vorige generaties Loosdrechters. Schoolfoto's, foto's van notabelen, maar ook foto's van functionarissen als veldwachters en aansprekers geven een mooi beeld van het leven in Loosdrecht in de eerste helft van vorige eeuw.

Veel aandacht wordt besteed aan de bezettingsjaren 1940-1945. Hoe onderduikers, veelal jonge mannen die ondergedoken waren om niet in Duitsland tewerkgesteld te worden, zich verborgen in de polder. Grote en kleine verzetsdaden aan de Veendijk, die nooit helemaal bij Loosdrecht hoorde volgens Jan Visser, die in 1939 nog een klein jochie was. Je had Oud Loosdrecht en je had Nieuw. De Veendijk werd altijd versleten voor de Bloklaan.

Kleine middenstand

Kleine middenstand, die nu verdwenen is uit Loosdrecht. Een sigarenwinkeltje van Alie Rensenbrink aan de Nootweg. Henk van de Bunt die met zijn groentenkar naar Hilversum reed om daar zijn waar uit te venten. Een hoofdstuk is gewijd aan de verhalen die melkboer Leo Manten vertelde. Over de nieuwbouw in Nieuw Loosdrecht die voor hem uitbreiding van het klantenbestand betekende.

Het is een alleraardigst boekje geworden. Een waardig tweede deel in een succesvolle serie die eigenlijk in geen enkele boekenkast mag ontbreken van iedereen die iets met Loosdrecht en de Loosdrechtse geschiedenis heeft.

Het boek is verkrijgbaar bij de Historische Kring Loosdrecht (gebouw 3-Luik, Acacialaan 2 bij het Lindeplein) op woensdag van 10.00 tot 12 en van 20.00 tot 22.00 en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 en tevens bij de boekhandel (ISBN 978-90-803846-6-8.

bron
WWK
foto
HKL
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen, regen
10 gr.
windkr. 4