WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tweede Kamer over subsidie
Wijdemeren, zo 29 maart 2009

De OLON, de organisatie van de lokale omroepen, heeft in een persbericht bekendgemaakt wat de Tweede Kamer besloten heeft over subsidie.

persbericht

Bekostigingsplicht lokale omroep door gemeenten nu wettelijk geregeld

Op 26 maart 2009 vonden de stemmingen plaats over de zogenaamde
Erkenningswet. Bij de behandeling van deze wet heeft de Tweede Kamer een amendement en een motie aangenomen om de financiering van publieke lokale omroepen door gemeenten beter te regelen. Gemeenten zijn voortaan verplicht de lokale omroep te bekostigen als ze die eenmaal representatief hebben verklaard.

Het amendement is ingediend door Boris van der Ham (D66), Martijn van Dam (PvdA) en Joop Atsma (CDA). Het regelt dat het College van B&W zorgt voor de bekostiging van het functioneren van de publieke lokale media-instelling als de gemeenteraad een positief advies heeft uitgebracht over de representativiteit van diezelfde lokale media-instelling. "De bekostiging betreft een vergoeding van de kosten die rechtstreeks verband houden met het verzorgen van de publieke lokale omroepdienst, voor zover die kosten niet op ander wijze zijn gedekt, op zodanige wijze dat op lokaal niveau in een toereikend media-aanbod kan worden voorzien en continuïteit van bekostiging is gewaarborgd". Voor de hoogte van de bekostigingsplicht wordt in de toelichting bij het amendement een richtbedrag genoemd van minimaal 1,30 euro per woonruimte. De Tweede Kamer heeft de Minister in een motie opgeroepen om hierover met de VNG nadere afspraken te maken.

De nieuwe wet voorziet ook in monitoring van de nieuwe regeling door het Commissariaat voor de Media en een evaluatie om de drie jaar. Dit is een extra middel om de gemeenten hun verplichtingen te laten nakomen.

De OLON is met de Tweede Kamer van oordeel dat gemeenten die tot nu toe een bijdrage weigerden, hier vanaf 1 januari 2010 niet meer onderuit kunnen komen. De OLON gaat ervan uit dat ook deze gemeenten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Met de nieuwe wet wordt het belang van een publieke lokale omroep in elke gemeente in Nederland onderschreven. De OLON gaat de komende periode de bijna 300 publieke lokale omroepen in Nederland actief ondersteunen bij het aanvragen van de bijdragen.

Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 2