WIJDEMEERSE WEBKRANT
Subsidie AROS verplicht?
Wijdemeren, zo 29 maart 2009

Het voorstel om subsidie aan de lokale omroep is te stoppen is donderdagavond door de Tweede Kamer onmogelijk gemaakt, aldus AROS Media.

In een persbericht liet de gemeente afgelopen woensdag weten dat ze de subsidie aan De Wijdemeerse lokale omroep (AROS Media) van ruim € 8000,- per jaar wil stoppen in het kader van bezuinigingen.

persbericht

Den Haag schiet gat in Wijdemeers bezuinigingsplan

Het voorgestelde aanvullend dekkingsplan van de gemeente Wijdemeren is deels onuitvoerbaar. De in het plan voorgestelde afschaffing van de subsidie aan de lokale omroep is afgelopen donderdagavond door de Tweede Kamer onmogelijk gemaakt.

Bij de behandeling van de Erkenningswet door de Tweede Kamer is een amendement en een motie aangenomen om de financiering van publieke lokale omroepen door gemeenten beter te regelen. Gemeenten zijn voortaan verplicht de lokale omroep te bekostigen als ze die eenmaal representatief hebben verklaard. Het betreft een vergoeding van de kosten die rechtstreeks verband houden met het verzorgen van de publieke lokale omroepdienst voor zover die kosten niet op ander wijze zijn gedekt, op zodanige wijze dat op lokaal niveau in een toereikend media-aanbod kan worden voorzien en continuïteit van bekostiging is gewaarborgd. Voor de hoogte van de bekostigingsplicht wordt in de toelichting bij het amendement een richtbedrag genoemd van minimaal 1,30 euro per woonruimte.

Tot op heden heeft de gemeente Wijdemeren de Aros mediagroep altijd gekort op haar subsidie. Van het in 2009 door het Rijk beschikbaar gestelde bedrag van 1,30 euro per woonruimte keert Wijdemeren slechts 0,88 euro werkelijk uit aan de lokale omroep.

Afgelopen week stelde het Wijdemeerse college van burgemeester en wethouders in een aanvullend dekkingsplan voor de subsidie aan de lokale omroep vanaf 2010 af te schaffen.
Stefan Troost, voorzitter van de Aros mediagroep: “Dit aanvullend dekkingsvoorstel was al in strijd met de Algemene Wet Bestuursrecht vanwege de langdurige subsidierelatie. Met het besluit van de Tweede Kamer is het afschaffen echter volledig onmogelijk geworden. Als de gemeente echt wil bezuinigen zal er een andere oplossing moeten worden gezocht. Het zou natuurlijk compleet zinloos zijn een bezuiniging af te spreken wetende dat deze uiteindelijk niet uitvoerbaar is.”

De nieuwe wet voorziet ook in monitoring van de nieuwe regeling door het Commissariaat voor de Media. Dit is een extra middel om de gemeenten hun verplichtingen te laten nakomen.

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) is met de Tweede Kamer van oordeel dat gemeenten die tot nu toe een bijdrage deels of volledig weigerden, hier vanaf 1 januari 2010 niet meer onderuit kunnen komen.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 2