WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hand in eigen Boezem
Wijdemeren, zo 29 maart 2009

Wim van Oudheusden roept het gemeentebestuur op om te doen waartoe ook Balkenende oproept. De lasten niet alleen bij de burger leggen.

ingezonden brief

Financieel toezicht en een recessie; hoe maak je hier toch kiezers blij mee? Gelukkig krijgt de gemeenteraad op 8 april nog een herkansing om een waardeloos plan om te zetten in een voor de belastingbetaler beter uitpakkende serie maatregelen.

De ongelukkige gedachte om de sociale dienst naar Hilversum te verhuizen is op ondubbelzinnige democratische wijze naar de prullenbak verwezen; de raad besloot dit gelukkig niet te doen. Dit keer deed de PvdA waar ze voor staat, hulde! Mensen die het al moeilijk hebben worden niet ook nog eens op extra reiskosten getrakteerd.

Dat geeft de burger moed, hoewel ik vrees dat B&W de truc zal toepassen om het, als de twee  deze week ontbrekende CDA- en VVD-raadsleden er weer zijn,  gewoon weer in stemming te brengen met de voorspelbare omgekeerde uitslag. Dat kan en mag niet gebeuren. Zou superondemocratisch zijn.  B&W zal van de tegenstemmende partijen ook terecht andere dekking vragen en daar ligt de kans om het B&W plan helemaal anders te maken. Desnoods wordt het coalitieprogramma daarvoor aangepast: Den Haag deed het al voor, de omstandigheden zijn er naar, al denkt men hier al te vaak vanuit de ivoren Knorr-toren.

Maar nu nog de volgende stap, namelijk hoe het tij te keren ten tijde van koopkracht-, banen- en politiek vertrouwen verlies. Waar een wil is, is een weg. Begin bijvoorbeeld eens met stilliggend geld in te zetten voor (in willekeurige volgorde): teveel betaalde belasting alsnog teruggeven (afvalstoffenheffing), facturen meteen betalen aan het bedrijfsleven,  investeringen naar voren halen, eindeloos polderen omzetten in daadkracht (ter Sype,  Antoniusterrein, gemeentewerf Loosdrecht, etc), burgers mee laten denken hierover, de 50 euroregeling voor armoedebestrijding niet laten afhangen van de vermogenstoets, gemeentepanden verkopen, externen nu vervangen door eigen personeel.  Onze raadsleden weten vast nog veel meer zaken die de kiezer helpen in plaats van tegenwerken.

Waarom noemde ik het B&W voorstel waardeloos? Omdat het niet verder reikt dan navelstaren en alleen een probleem binnen het gemeentehuis op zou kunnen lossen. Er zit voor kiezers geen enkele verbetering in en dat terwijl onze CDA premier constant vertelt dat ook gemeenten meedoen aan het redden van banen en beperken van inkomensverlies. Sterker: het plan kost de kiezer nog meer geld dan nu al het geval is. Extra hoge belastingen en amper bezuinigingen binnenshuis. Lekker makkelijk als je toch nooit rekening houdt met je kiezers. Het lijkt wel alleen vanuit de ambtenarij bedacht. Het tij kan nog keren, dames en heren, het kan nog anders voor het te laat is, een coalitie valt of nog erger, er straks geen hond meer komt stemmen op jullie. Doe je best! Kom met alternatieve plannen, die nu eens een keer uitgaan van de portemonnee van kiezers en niet alleen van jullie eigen huishoudboekje. Doe het nu eens voor óns op 8 april. 

Wim van Oudheusden
Loosdrecht

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 2