De raad verliep gisteren zeer tumultueus.
Hoog oplopende emoties. Een verdeelde coalitie. Verscheurde moties. En het werd laat. Zeer laat.
Door gelukkige perssonlijke omstandigheden, de geboorte van het derde kleinkind, de Ankeveense Marilou, kon uw redacteur er zelf niet bij zijn. Afstemmen op de lokale radio hielp ook niet. Vrolijke muziek, dat wel, maar geen snippertje van de raadsvergadering. Een gemiste kans bij zo'n emotionele raad.
Update 27-3-2009, 20.21: Korte tekst over SoZa onderzoek verwijderd. De uitgebreide inbreng van Herman Stuijver kwam er voor in de plaats.
Herman Stuijver hielp ons uit de brand door onderstaand verslag te maken.
Gemeenteraad barstensvol emoties
Motie tegen portefeuillehouder Bijl verworpen
door: Herman Stuijver
WIJDEMEREN – Toen burgemeester Bijl om klokslag 12 uur de vergadering sloot, moest het belangrijkste agendapunt nog behandeld worden. Er lag een voorstel van B&W om de komende jaren fors te bezuinigen teneinde de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Om dergelijke ingrijpende financiële maatregelen te nemen, moet je een fris hoofd hebben en dus worden de voorstellen op woensdag 8 april in een aparte gemeenteraad besproken.
Daaraan vooraf ging een emotionele raadsvergadering waarin het soms hard tegen hard ging. De oppositiepartijen Dorpsbelangen Loosdrecht, Dorpsbelangen Wijdemeren en Het Kan Anders kwamen met een motie van afkeuring tegen de heer Bijl. Daarbij zeiden de drie fractievoorzitters uitdrukkelijk dat het hen ging om de portefeuillehouder Bijl die regelmatig de raad onjuist had geïnformeerd, de mens en de burgemeester Don Bijl respecteerden ze.
Crisisberaad CDA, VVD
De kop van Jaap
In een lang betoog ging DBL- fractievoorzitter Jaap van Waveren in op de bomenkap op het Bornholmterrein. Of de 250 bomen illegaal zijn gekapt, zal de rechter beslissen. Maar Van Waveren wees erop dat de heer Bijl de raad op verschillende momenten onjuiste informatie had verschaft. Met name waar het ging om een voorlopige voorziening die niet aangevraagd was. Dat vond hij niet acceptabel. Inmiddels heeft Bijl hierover via een persbericht zijn excuus aangeboden. Volgens de drie oppositiepartijen gaat het verder, er is er sprake van het ‘kennelijk niet serieus nemen van de raad’. Daarvoor worden in de motie naast de kap nog twee voorbeelden genoemd, namelijk de rol van de notaris in het dossier De Valk en het niet horen van de commissie in het Fortis-dossier.
Crisisberaad DBW, PvdA, DBL.
Don Bijl was zichtbaar aangeslagen door de afkeuringmotie. Hij gaf toe dat de bomenkap ‘mooier’ had gekund, maar dat het wel correct was gegaan. En dat er nu eenmaal iets moet gebeuren om een Dorpscentrum te realiseren. Op scherpe toon verweet hij DBL overal tegen te zijn in Oud Loosdrecht. Wethouder Van Henten gaf nog meer gewicht aan de discussie door het standpunt dat deze motie werd opgevat als een motie tegen het hele college.
Het college. V.l.n.r. Lia Moote, Nelleke Schenkkan, Don Bijl, Betske van Henten, Gerard Abrahamse.
Toen was het de beurt aan de coalitiepartijen om stoom af te blazen. VVD ‘er Joep Frijdal was geschokt. Hij sprak van een ‘doelbewuste poging om de integriteit van de heer Bijl in diskrediet te brengen’. Demonstratief verscheurde hij de motie en gooide de snippers in het midden van de raadzaal.
Vrolijk Pasen. De raadszaal gesierd met paaseieren, Joep Frijdal (VVD) (rechtsboven) wiens lichaamstaal boekdelen spreekt en op de grond links een prop. De motie van DBL.
Dat voorbeeld werd gevolgd door Theo Reijn van het CDA. Hij twijfelde eraan of DBL werkelijk de belangen van het dorp Loosdrecht behartigt. Edwin Bult van GroenLinks gooide geen propjes, maar pakte verbaal keihard uit. Hij zag dat Van Waveren alleen maar ‘aan het zoeken en graven was tot op microscopisch splinter niveau’ en dat hij nog ‘frustraties had uit zijn journalistieke tijd’. PvdA- fractievoorzitter Bosdijk sloot aan bij de woorden van zijn coalitiegenoten. Hij noemde de essentie dat Van Waveren een ‘diepgeworteld wantrouwen’ had tegen de heer Bijl: “Dit soort verhalen horen hier niet thuis”.
Op zijn beurt was DBW-leider René Voigt weer geschokt door de harde aanvallen op Van Waveren. Hij benadrukte nogmaals dat de oppositie alleen ‘het onjuist informeren onacceptabel’ vond. Waarop Don Bijl riposteerde dat je ‘deze motie niet zomaar doet’ en dat er meer achter de afkeuring zat.
Jaap van Waveren die door Hilbrand Korver tijdens dit debat al was genoemd als de ‘Kop van Jut’ bleef kalm onder de scherpe aanvallen. Hij bleef erbij dat hij Bijl regelmatig had gewaarschuwd in de kwestie van de bomenkap. ‘Vergist u zich niet?‘, had hij verschillende keren gevraagd en toch was de portefeuillehouder onverdroten verder gegaan. Dat hij overal tegen was in Oud Loosdrecht verwierp de oppositieleider: “De toekomst zal uitwijzen wie er gelijk heeft”.
Motie verworpen
Tot slot werden de tegenstellingen fraai geïllustreerd door deze twee uiteenlopende standpunten. Waar Hilbrand Korver sprak van een ‘kaal terrein door een onjuiste procedure, burgers overruled door de gemeente’, noemde Theo Reijn dat ‘pietluttigheid en gehakketak om de bomen in de picture te zetten’. Burgemeester Bijl deed nog een poging om te verzoenen door een oproep om ‘samen de grote opgaven van deze tijd met stevig besturen aan te pakken’. De motie werd met 6 tegen 11 stemmen verworpen. |