WIJDEMEERSE WEBKRANT
Regionaal Schoolschaak
Kortenhoef, ma 16 maart 2009

De schoolschakers uit Kortenhoef, van de Curtevenne- en de Antoniusschool, deden het goed in de regionale finale in Amersfoort.

ingezonden bericht

Kortenhoefse teams deden het goed
in Amersfoort

Zowel de Curtevenneschool als de St. Antoniusschool reisden zaterdag onder veel belangstelling van ouders, meester Willem Degekamp en organisator van het Wijdemeerse Schoolschaakkampioenschap af naar het Meridiaancollege in Amersfoort voor de regionale finale van het schoolschaak.

Gesteund door succeswensen van enkele sponsoren en schakers van de 's-Gravelandse schaakvereniging werd vol goede moed begonnen. De Curtevenneschool was ingedeeld in poule E, samen met onder andere de kampioen van vorig jaar, de Emmaschool 1 uit Bussum. Een zware loting dus.

Het team bestond uit Finn Stijns, Max Nieboer, Tom van Hebel en Floris Gemke.
Er werd de eerste ronde 2-2 gespeeld. De Sint Antoniusschool, ingedeeld in poule C verloor de eerste twee ronden beide met 4-0 en leek al snel kansloos. Temeer daar een van de tegenstanders een paar jaar terug Nederlands kampioen tot 8 jaar was geworden. Toch werd die partij maar moeilijk uit handen gegeven. De Antoniusschool werd vertegenwoordigd door Emile Stekelenburg, Nando Beyaard, Ryan Brouwer, Thijs Batteram en Justin Botterham was reservespeler.

De Curtevenne verloor de tweede ronde tegen de Horizon uit Hoogland die op dat moment aan de leiding ging met 4-0 en de ronde erop werd met 3.5-0.5 verloren van de Emmaschool, knap was dat Finn Stijn nog een half puntje wist te scoren, al heeft hij die partij de winst laten liggen. De derde ronde wist de Antonius met 2-2 de eerste punten binnen te halen. Ook de vierde ronde werd door beide schoolteams met 2-2 gelijk gespeeld. De vijfde ronde verloor de Antonius en speelde de Curtevenneschool gelijk. De zesde ronde was het precies andersom.

De zevende ronde wisten beide teams te winnen, de Sint Antonius met 4-0 van de Zeister vrije school die stijf onderaan stond en de Curtevenne won met 3.5-0.5 van de van Everdingenschool die ondanks die nederlaag derde eindigde, een knappe prestatie. Daarmee eindigden beide teams precies gelijk met 5 wedstrijdpunten en 10 bordpunten, ook moesten beide teams een team uit Soest voor zich op de vijfde plaats dulden. Grote overeenkomsten dus. Veel van de kinderen wisten na een nederlaag te vertellen wat ze fout gedaan hadden, misschien dat ze, ook geïmponeerd door de klokken en de grootse opzet van het toernooi iets te snel hadden gezet.

De top 4 was voor beide teams haalbaar geweest, dan hadden ze net even twee keer een partij meer moeten winnen in plaats van gelijk te spelen. Als ze één keer een remise extra hadden weten te scoren  en een andere partij hadden weten te winnen in twee van de drie ronden waarin 2-2 werd gespeeld, was de Curtevenneschool gelijk gekomen aan de van Everdingenschool op de derde plaats, dan was het onderling resultaat in het voordeel van de Curtevenne geweest.

De nrs 3 tot en met 7 zaten allemaal vlak bij elkaar. De Sint Antoniusschool had een grotere achterstand, drie teams streden in die poule om de eerste plek, voor de vierde plek had de Sint Antonius drie keer met het team moeten winnen in plaats van gelijk te spelen, of twee keer winnen met 4-0, dan was er een vierde plaats gehaald.

De schakertjes vonden het duidelijk erg leuk en zullen zich deze happining waarschijnlijk nog lang kunnen herinneren. Ook de ouders waren enthousiast, al was een begeleider van een schoolteam dat tegen de Curtevenneschool speelde iets te opgewonden. De speler van de Curtevenne was met zijn tegenstander overeengekomen dat de tegenstander mat stond, achteraf bleek dit niet zo te zijn, de begeleider wond zich hier tegenover de hoofdscheidsrechter vreselijk over op en liep zelfs rood aan. Maar als twee spelers iets overeenkomen dan is dat geldig en kan de uitslag niet meer ongedaan worden gemaakt. Bovendien stond de speler van de Curtevenneschool een flinke lading aan materiaal voor.
Met een vaantje werd tenslotte tegen half vijf in de middag de reis naar huis aanvaard.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
13 gr.
windkr. 2