WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tunnelvisie
Wijdemeren, wo 4 maart 2009

Putter ziet ernstige gevallen van tunnelvisie bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en bij het gemeentebestuur.

ingezonden bericht

Tunnel

Als je tegenwoordig je rechtlijnige mening volhoudt en door niemand laat beïnvloeden dan ben je behept met een tunnelvisie.

Niet te verwarren met de speciale Amsterdamse tunnelvisie waar damwanden van gaan lekken en huizen scheefzakken. Je treft ze vaak aan die tunnelvisies, in de rechtspraak zijn ze er al aan gewend, maar in het openbaar bestuur weten ze er ook weg mee. 

Neem de Horstermeer. Die moet gaan dienen als waterberging en daarvoor heeft de provincie Noord-Holland een plan ontworpen waar ze niet van af te brengen is. Bewoners trekken in massaal protest op naar het gemeentehuis, omdat ze een veel beter en minder ingrijpend plan aanhangen. Dat plan is van Jan Zwagerman, internationaal erkend als waterloopdeskundige, ter plaatse woonachtig en dus begaan met het lot van zijn geliefde polder.
De provincie heeft naar zijn plan gekeken (zeggen ze) maar het deugt niet (zeggen ze). Daar steekt de tunnelvisie de kop op. Van een intensieve beoordeling is (neem dat maar van mij aan) geen sprake geweest, ondanks het feit dat een van de provinciale bestuurders in Nederhorst den Berg woont *). Want zo gaat dat dan,  je eigen plan is door deskundigen gemaakt en je eigen plan heeft geld gekost, dus wat moet ene Jan Zwagerman dan nog, nietwaar.

Een andere tunnelvisie dreigt, Overmeer/Zuid gaat op de schop en er moet een plan komen voor een nieuwe ruimtelijke indeling. Er ligt een raadsvoorstel om voor dat plan 30.000 euro uit te trekken. Maar dat plan is er al. Het is destijds ontwikkeld door Dorpsbelangen, besproken met en goedgekeurd door de bewoners en officieel aangeboden aan de toenmalige wethouder Wim Neef **). Waarom zo vraag je je af wordt dat plan niet ter bespreking aan de gemeenteraad aangeboden. Omdat iedereen het is vergeten, dat kan, maar meer voor de hand ligt, omdat het gratis voor niks is. Er zijn zogezegd geen kosten aan verbonden en dus kan het niks wezen. Een plan moet geld kosten en moet door een duur bureau worden vervaardigd. Daar hebben anderen zich niet mee te bemoeien en zeker die van Dorpsbelangen niet, die zitten nota bene in de oppositie.

Tunnelvisies zijn niet makkelijk te bestrijden. Schijnbewegingen als inspreken op vergaderingen, beloftes tijdens dorpsavonden of een zogenaamd gewillig oor bewerkstelligen zelden een doorbraak. En soms worden er ook essentiële stukken achtergehouden om de tunnelvisie niet in gevaar te brengen.

De ware tunnelvisionair gaat geen zee te hoog. Zijn autoriteit moet en zal zegevieren.

Putter

*) Rinske Kruisinga, CDA-gedeputeerde in Noord-Holland, wooend in Nederhorst Den Berg.

**) In het WWK archief staan drie berichten over het DB plan uit 2003.

Verkeersplan DB (9-2-2003)
Verkeersplan DB (2) (11-2-2003)
Verkeersplan DB (3) (31-5-2003)

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 6