WIJDEMEERSE WEBKRANT
Aanvulling Dagdromen
Nederhorst den Berg, zo 31 mei 2009

Felix Flameling zat voorafgaand aan de herindeling in de raad van Nederhorst den Berg en nuanceert de beschrijving van de aanloop naar de fusie.

ingezonden brief

Riks Gelijk

Rik Jungmanns artikel Dagdromen geeft een groot aantal feiten en feiten hebben als kenmerk dat ze juist zijn. Een enkele correctie wil ik toch plaatsen.
Nederhorst den Berg heeft nooit de deur dichtgedaan voor een eventuele fusie met `s-Graveland en Loosdrecht. Wel werd al in 1996 aangegeven door de toenmalige raad en college dat Nederhorst bij voorkeur zelfstandig wilde blijven, maar wel op de hoogte wilde blijven van de ontwikkelingen.

Tegelijkertijd werd er een werkgroep ingesteld waarvan schrijver dezes deel uitmaakte. Die werkgroep had als taak de fusiemogelijkheden te onderzoeken met Weesp en Muiden en tevens met `s-Graveland en Loosdrecht. De eerste keus was niet het sluiten van de deur naar `s-Graveland en Loosdrecht, maar het vooropstellen van de eigen zelfstandigheid als strategische uitgangspositie; de deur naar `s-Graveland en Loosdrecht bleef op een kier en voor Weesp en Muiden ging de deur dicht.

Er kwam ook steeds meer samenwerking met de andere Wijdemeerse kernen, uitmondend in één sociale dienst. Een paar jaar later was de fusie een feit, hetgeen vrijwel geen oppositie ontmoette.

Riks opmerking over een soort Gooistad op termijn is door mij in de vorige raad al als toekomstbeeld geopperd en heeft nog niets van zijn actualiteit ingeboet. De doorgaande decentralisatiepolitiek van Rijk en provincie en de steeds lagere bijdrage uit het gemeentefonds zorgen ervoor dat de gemeente hethoofd niet boven water kan houden. De Gooi- en Vechtse gemeenten worden zodoende naar elkaar toegedreven en de termijn van 25 jaar zal zeker niet gehaald worden.

Verder is het verhaal van Rik een goed en degelijk verhaal.

Dagdromen kun je beter op het strand doen.

Felix Flameling
GroenLinks
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 4