WIJDEMEERSE WEBKRANT
Drukte bij Nat.monumenten
's-Graveland, zo 17 mei 2009

Vandaag werd bij Natuurmonumenten de Dag van de Buitenplaatsen gehouden. Na een aarzelend begin kwam de loop er in de middag goed in.

Op Schaep en Burgh, het hoofdkantoor van Natuurmonumenten in 's-Graveland, werd vandaag de Dag van de Buitenplaatsen georganiseerd. Daarmee werd aandacht gevraagd voor het herstelplan voor de 's-Gravelandse buitenplaatsen waarmee een jaar geleden een start werd gemaakt.

Vanochtend regende het. Dat was er de oorzaak van dat de belangstellenden pas in de loop van de middag, toen het weer opknapte, zorgden voor een gezellige drukte. Het radioprogramma Vroege Vogels wijdde vanochtend aandacht aan het evenement bij Natuurmonumenten, hetgeen een handje hielp.

Er stond een grote tent op het terrein waarin lezingen werden gegeven over het herstelplan. Op het gazon in de tuin van Schaep en Burgh stonden kramen van de Sperwershof en Land en Boschzigt waar de eigen produkten verkocht werden. In de vijver bewoog zich een sprookjesachtige figuur op het geluid van klassieke muziek.

Schapen drijven

De meeste belangstelling trok Ron Snoeck met zijn bordercollies waarmee hij demonstraties schapendrijven gaf. Alert reageerden de honden op het minste geringste bevel of fluitsignaal. Daarbij hielden zij zowel de schapen als de "herder" bij voortduring in de gaten.


De hond weet dat hij aan de andere kant van de kudde moet blijven ten opzichte van de herder.

Met fluitsignalen stuurt de hond de kudde zig zag tussen een, in een rij opgestelde, kinderen.

Een bordercollie komt uit het grensgebied van Engeland en Schotland (vandaar de naam). Eén bordercollie is in staat om een kudde van 500 to 1000 schapen bijeen te houden. Hij houdt de schapen in bedwang met oogcontact, zoals ook een slang dat doet met zijn prooi. Een bordercollie kan dat oogcontact met een schaap leggen op een afstand van vijfhonderd meter.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
17 gr.
windkr. 2