Natuurmonumenten start een langlopend project om de 's-Gravelandse buitenplaatsen te herstellen en in de oude glorie terug te brengen.
Vandaag wordt de aftrap gegeven voor een project van tien jaar om de 's-Gravelandse buitenplaatsen terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Het is een in Nederland uniek project, omdat het gaat over tien buitenplaatsen die aaneengesloten liggen op een gebied van 380 hectare in 's-Graveland. De buitenplaatsen zijn Bantam, Schaep en Burgh, Boekesteyn, Spanderswoud, Hilverbeek, Spiegelrust, Schoonoord, Gooilust, Land en Bosch en het onlangs aangekochte Jagtlust.
Links Johan van Galen Last, de teamleider verantwoordelijk voor het herstelplan.
Update 12-4-2008, 10.38: Douwe van Essen maakte een diashow over de persbijeenkomst van Natuurmonumnten die u hier kunt zien.
Structuur en symmetrie
De buitenplaatsen zijn indertijd, rond 1630, aangelegd op basis van een duidelijke landschapsarchitectuur. Op de buitenplaatsen werden lanen, vijvers en boomgroepen aangelegd die een patroon vertoonden. Vanuit de buitenplaats gezien was die structuur bepalend voor het uitzicht. Maar ook wandelend op de buitenplaats was de symmetrie in de aanleg van de vijvers, tuinen en bos duidelijk zichtbaar. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de lange zichtlijnen vanuit het huis over de lanen, waardoor soms twee kilometer ver kon worden gekeken.
Structuur is verrommeld
Land en Bosch rond 1880.
Die structuur is in de voorbije tientallen jaren langzaam verrommeld. De bomenrijen in lanen vertonen gaten. Zichtlijnen en doorkijkjes zijn dichtgegroeid. Vijvers zijn dichtgeslibd en oude bruggen zijn verdwenen of vervangen. Voor sommige lanen zal de ingreep betekenen dat de bomenrij langs een hele laan compleet vernieuwd zal worden.
De brug wordt nagebouwd.
Met het herstelplan wil Natuurmonumenten de tuinen en bossen terugbrengen in de oude staat. Daarbij wordt, waar mogelijk, ook gebruik gemaakt van oude foto's om te zien hoe het er vroeger uitzag en die toestand te herstellen.
Tien jaren plan De kosten van het totale herstelplan bedragen ongeveer zes miljoen euro. Het plan wordt geleidelijk uitgevoerd omdat het geld voor het plan in die tien jaar vergaard moet worden uit donaties van particulieren en sponsoring door bedrijven. Bovendien moet bij het vervangen van bomen en struiken gelegenhied worden gegeven aan de dieren die daarin leven om te verhuizen naar een naastgelegen gebied waar dan nog wel oude begroeiing aanwezig is.
Verkaveling
in 1710
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding.
|
Campagne en sponsoring
Natuurmonumenten is nieuwe wegen aan het uitproberen om het geld voor het project te verwerven. Zo is een telefonsiche campagne gestart waarbij leden van Natuurmonumenten in de regio benaderd worden met de vraag om per maand vijf euro te doneren als "Vriend van de Buitenplaatsen". Ook wordt sponsoring door bedrijven gestart, waarbij een bedrijf een bank, een brug, een boom of een doorzicht kan laten voorzien van zijn naam.
Vanmiddag zal burgemeester Don Bijl op Jagtlust de aftrap geven voor het project. Don Bijl is ambassadeur voor het herstelproject geworden.
Komende zondag gaat Jagtlust voor het eerst open voor het publiek. Er wordt dan een feestelijk programma verzorgd met wandelingen, lezingen, kindervoorstellingen en theater. |
|