WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kind en Spel bij KadD
Kortenhoef, wo 13 mei 2009

Van zes tot achtentwintig juni organiseert Kunst aan de Dijk een tentoonstelling in de Oude School. Het thema is Kind en Spel.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Kind en Spel
Tentoonstelling, 6 juni - 28 juni 2009
Stichting Kunst aan de Dijk, Kortenhoef

Kind en spel staan centraal op de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk in juni 2009.


George Breitner, Hartjesdag, ca. 1905, o/d

Aanleiding tot dit tentoonstellingsthema is de gedachte dat er heel veel is veranderd in de wereld van het kind. Kinderen van nu hebben een heel nieuwe tijdsbesteding erbij gekregen met de komst van de huiscomputer, de Wii, de iPod en het mobieltje. De kleuter betreedt tegenwoordig al ras de digitale sprookjeswereld. Het fenomeen van buitenspelende kinderen wordt steeds zeldzamer.

Als leidraad voor de tentoonstelling is daarom gekozen voor een terugblik. Hoe hebben kunstenaars vanaf het begin van de twintigste eeuw tot heden het kind en zijn spel verbeeld? In de kunst is dit onderwerp vastgelegd met een grote verscheidenheid in stijl, uitwerking, vorm en detail.

 
Jan Sluijters, Liesje op (schommel)stoel, ca. 1926, o/d

George Breitner, Isaac Israëls, Jan Sluijters, Charley Toorop, Else Berg, Corneille, Herman Berserik en vele anderen waagden zich aan dit thema. De tentoonstelling toont een veertigtal schilderijen, een aantal tekeningen en foto’s van Nederlandse kunstenaars. De werken komen voornamelijk uit particuliere collecties. De bezoeker krijgt een gevarieerd en uniek overzicht van taferelen met het kind in de hoofdrol. Zo zijn er romantische strandtaferelen van August van Voorden en Isaac Israëls en enkele kleurrijke kinderportretten van Jan Sluijters. De moderne naoorlogse kunst staat daarmee in groot contrast zoals de schilderijen van Corneille en Karel Appel laten zien. Ook de hedendaagse kunstenaar legt kinderspel vast. Co Westeriks Kind en feestster weet een verontrustende atmosfeer te scheppen. Pieter Holstein geeft een ogenschijnlijk realistische versie van Roodkapje maar zij lijkt de weg kwijt te raken in haar sprookje.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met tekst van Dr. M.Peyser, kunsthistoricus en lid van de tentoonstellingsgroep van Kunst aan Dijk. Het thema Kind en Spel wordt daarmee in een kunsthistorisch kader geplaatst. De uitwerking en vormgeving zijn met zorg tot stand gekomen.

Locatie: de Oude School aan de Kortenhoefsedijk 145

Vanaf 2008 hebben wij gekozen voor een andere locatie aan dezelfde Kortenhoefsedijk als voorheen, schuin tegenover het Oude Kerkje. Het is ‘de Oude School’, ook wel het Kraaiennest genoemd, een sfeervol monumentaal pand uit de negentiende eeuw. Er is een fraai terras met uitzicht op de prachtige natuur van de Kortenhoefse plassen.

Periode: zaterdag 6 juni tot en met zondag 28 juni 2009, ‘s zondags ook open.
In tegenstelling tot voorgaande jaren zal deze tentoonstelling gedurende drie weken aaneengesloten open zijn. Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 5, kinderen tot 16 jaar onder begeleiding gratis. Informatie: www.kunstaandedijk.nl en kunstaandedijk at planet.nl.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 5