WIJDEMEERSE WEBKRANT
Veilig Verkeer
Nederhorst den Berg, zo 28 juni 2009

Borden en belijning bevorderen lang niet altijd de veiligheid vindt Cor Koster. Hij deelt dat standpunt met verkeerswethouder Betske van Henten.

ingezonden brief

Veilig verkeer


De Nootweg in Loosdrecht.

In de laatste raad was er een voorstel om (tijdelijke) belijning aan te brengen op het kruispunt Klapbrug in Kortenhoef omdat de huidige situatie daar gevaarlijk zou zijn, met name voor fietsers. Wethouder Betske van Henten zag dat niet zitten. Citaat uit het verslag in de WWK: 'Sterker nog, zij betoogde: "Soms is het ontbreken van borden en belijning veiliger dan de aanwezigheid daarvan." (Daar keek de WWK redactie toch wel even van op...)'

De WWK redactie mag ervan opkijken, maar de wethouder heeft wel gelijk. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat de verkeersveiligheid groter wordt als  weggebruikers zelf verantwoordelijk gemaakt worden voor hun gedrag. Het hele concept 'shared space' is daarop gebaseerd, iets wat op sommige plekken in onze gemeente al - onbewust - wordt toegepast, zoals op het plein voor de supermarkt in Nederhorst den Berg waar voetgangers, fietsers en aanleverende vrachtwagens vredig samenkomen.

Belijningen en verkeersborden geven een schijnveiligheid. Daarom - en vanwege het 'gezicht' - zijn er hele wijken en dorpen in Nederland waar men verkeersborden verwijderd heeft en daarmee de verantwoordelijkheid voor het gedrag in het verkeer neerlegt bij de verkeersdeelnemers. Voorbeelden zijn Makkinga in Friesland en Oudelande in Zeeland. Daar laat men de verkeersregels voor zich spreken.

Ook in onze gemeente zouden we er goed aan doen om veel zo niet alle verkeersborden te verwijderen. Financieel zou het goed zijn, zeker in een gemeente waar de financiën niet rooskleurig zijn. Een verkeersbord kost 60 euro, waarbij nog het bevestigingsmateriaal komt en een paal, plus het werk dat het kost. Visueel zou het een verbetering zijn. Het zou passen binnen het beleid om het aantal regels in onze gemeente te verminderen, en binnen de CDA-opvattingen over het belang van de eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
Cor Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
23 gr.
windkr. 2