WIJDEMEERSE WEBKRANT
Financiering Politiek?
Wijdemeren, zo 28 juni 2009

Robby Israel pleit voor openheid inzake de financiering van de diverse bestaande en nieuwe partijen die mee gaan doen met de verkiezingen.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Nu er blijkbaar een aantal nieuwe partijen gaat deelnemen aan de eerstkomende verkiezingen voor de gemeenteraad (D66, DorpsBelangen, wellicht PVV, APatW en anderen) is dit een uitgelezen moment om van alle partijen openheid over partijenfinanciering te eisen.

Zeker in kleine gemeenschappen als de onze hebben burgers vaak meerdere zo niet vele petten: ondernemer, ambtenaar, werknemer, partners van enz. enz. gecombineerd met het lidmaatschap van of een bestuurlijke of politieke functie in een politieke partij. Niets is natuurlijker dan deze partij dan ook met woord en daad te steunen. Als die daad een financieel karakter heeft kan er snel de indruk van onzuiver handelen ontstaan. Voor de goede orde, ik veronderstel bij niemand a-priori een gebrek aan integriteit. Echter lijkt het mij nuttig dit soort vermoedens meteen de wind uit de zeilen te nemen door volstrekte transparantie te betrachten. Zoals de Amerikaanse opperrechter Brandeis schreef: "Sunlight is the best disinfectant."

Mijn voorstel is dat alle partijen, die aan de komende gemeenteraads-verkiezingen gaan deelnemen, alle giften boven een bepaalde drempel (bijvoorbeeld € 100 of  € 500 per jaar) terstond via hun website of via ons aller onvolprezen Webkrant openbaar maken. Langs deze weg roep ik het bestuur van mijn eigen VVD op hierbij het initiatief te nemen om alle partijen op deze lijn te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Robby Israel
Kortenhoef

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
23 gr.
windkr. 2