WIJDEMEERSE WEBKRANT
Afsluiting door Cabomba
Loosdrecht, za 13 juni 2009

Ooit leegde iemand zijn aquarium in de Loosdrechtse Plassen. In dat aquarium zat cabomba, een bekende aquariumplant. Nu worden er vaarwegen door afgesloten.

De cabomba is een bekend aquariumplantje. Maar het is een uitheems plantje. Van uitheemse planten en dieren is vrij onvoorspelbaar hoe ze in een vreemd milieu gaan gedijen. Andere voorbeelden zijn de Chinese rivierkreeft, die het hier erg naar zijn zin heeft. Of ooit in Australië, waar iemand een paar konijnen uitzette, hetgeen resulteerde in een plaag.

De cabomba doet het in de Loosdrechtse Plassen ook veel te goed, met als gevolg dat er nu vaarwegen worden afgesloten voor motorvaarverkeer. Juist een scheepsschroef hakt de plant in vele kleine stukjes, die ieder kunnen uitgroeien tot een volgroeide cabombaplant. Een effectievere methode om de cabomba te vermeerderen is bijna niet denkbaar.

Verspreiding voorkomen

Het Plassenschap werkt samen met Waternet en de gemeente Wijdemeren om verdere verspreiding van de cabomba te voorkomen. In eerste instantie verspreiding in de Loosdrechtse Plassen, maar zeker ook verdere verspreiding naar Kortenhoef, Ankeveen en de Vecht moet worden voorkomen. Het Plassenschap gaat twee vaarwegen afsluiten. Het betreft de Raaisloot (tussen de 's-Gravelandsevaart en de Vuntusplas en het Tienhovens Kanaal tussen jachthaven Manten en de Herenweg in Breukeleveen.

Lees ook:

15072006 Cabomba woekert in Loosdrecht
03052007 Australiërs leren van Waternet
30052007 Over de Waterwaaier
18062008 Dorpsavond Boomhoek e.o.
11122008 HISWA ontevreden over Wdm
15012009 Waterbeheerplan AGV
16032009 Cabomba is Plaag

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2