WIJDEMEERSE WEBKRANT
Cabomba is Plaag
Wijdemeren, ma 16 maart 2009

De groei van de Cabomba verstikt delen van het Loosdrechtse Zodden- en Stergebied. Sloten groeien dicht. Zwemmen en varen is onmogelijk.

persbericht

Cabomba voor Loosdrecht ware plaag

De Cabomba groeit Loosdrecht explosief. Cabomba is een exotische waterplant die in Nederland op 3 plaatsen in het oppervlaktewater voorkomt, namelijk in Drenthe, bij Maasbracht en in het Loosdrechtse Zodden- en Stergebied. Op de eerste twee locaties geeft de plant geen overlast, in Loosdrecht wordt de plant een ware plaag, met name rond enkele camping- en volkstuincomplexen. Sloten groeien dicht en zelfs gemotoriseerde pleziervaart wordt onmogelijk. Ook zwemmen wordt ernstig bemoeilijkt.

Sloten raken vol

Bestaande Cabomba verdicht razendsnel. De verspreiding gaat ook snel. Daar waar in 2005 de plant nog maar hier en daar voorkwam, zitten nu hele sloten vol. Door maaien en door het gebruik van buitenboordmotoren wordt de plant in delen gehakt die wegdrijven en zich op die manier snel verspreiden. Cabomba kent een zeer grote plantdichtheid, waardoor ook de gemotoriseerde recreatievaart ernstig belemmerd wordt. Tot nu toe blijft de plant beperkt tot de ondiepere delen rond campings en volkstuinen van het Stergebied, maar voor uitbreiding naar de plassen wordt gevreesd. Bestrijding van deze exoot is lastig, omdat hij met wortel en al geoogst moet worden. De bestrijding gaat zich dit jaar dan ook primair richten op de beheersbaarheid: de plant binnen zijn huidige grenzen houden.

Bestrijding

Als de Cabomba het Stergebied verlaat, dreigen jachthavens en sloten op parken verstikt te raken. De plassen kunnen voor zeilboten moeilijk bevaarbaar worden. Deze zomer zal de Plantenziektekundige Dienst uit Wageningen onderzoek doen naar Cabomba. Tegelijkertijd maken Waternet, Plassenschap, Provincie, Natuurmonumenten en Gemeente samen met de Hiswa en het Watersportverbond plannen om de verspreiding van de plant tegen te gaan.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
13 gr.
windkr. 2