WIJDEMEERSE WEBKRANT
Broekriem aanhalen
Wijdemeren, di 9 juni 2009

In de commissie bestuur en middelen werd de voorjaarsnota behandeld. Die leidt tot somberheid over de financiën van Wijdemeren in de komende jaren.


Alle financiële hands aan dek. Rechts wethouder Gerard Abrahamse.
Geflankeerd door ambtelijke hulp links naast hem.
Op de publieke tribune zat één persoon.
Gemeentesecretaris Jan Visser, die ook af en toe hulp bood.

Kampioen


Gert Zagt (DBL), vakantielectuur...

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota gisteravond werden vragen gesteld. Veel vragen. Kampioen op dat gebied was Gert Zagt (DBL). Hij keerde gisteren terug van een welverdiende vakantie. Het enige leesvoer dat hij had meegenomen was het boekwerkje over de Voorjaarsnota en de Kadernota. Hij had het dan ook van voor tot achter gespeld. Iets wat Hilbrand Korver (HKA) nu juist helemaal niet had gedaan. Bij hem leefde er geen enkel vraag. (Het boekwerkje dat uw WWK-redactie overigens ontbeerde, waardoor het debat regelmatig lastig of niet te volgen was, maar dat terzijde.) Op zkere moment informeerde voorzitter Herman Veldhuisen voorzichtig bij Zagt of er een einde aan de vragenreeks te verwachten was.

Somberheid

Het belangrijkste nieuws uit de behandeling van de financiën van Wijdemeren is de somberheid die alom heerste. Michiel van Balen (VVD) liet weten "er niet vrolijk van te worden". Wethouder Gerard Abrahamse bevestigde dat beeld. Hij voorspelde dat de tekorten enorm gaan oplopen als er niet hard zal worden ingegrepen. "De kaasschaaf is vanaf 2010 niet meer voldoende. Ik ben zeer somber." Er zullen harde besluiten genomen moeten worden over de uitgaven van Wijdemeren. Daarbij spelen twee randvoorwaarden een rol. De lokale lasten (OZB) mogen de komende jaren niet stijgen en de uitkering die Wijdemeren van het rijk krijgt zal minder worden, omdat ook dat minder inkomsten krijgt als gevolg van de recessie en omdat het kabinet zelf ook financiële gaten zal moeten dichten.

Het gevolg zullen harde bezuingingen zijn en een verlaging van de ambities die Wijdemeren heeft.

Enkele opvallende punten die aan de orde kwamen.

  • Het aantal bezwaren i.v.m. de WOZ/OZB is dit jaar hoog, maar vergelijkbaar met vorig jaar. Er wordt geprobeerd om dat aantal naar beneden te krijgen.
  • De leges voor het afgeven van bouwvergunningen is dit jaar al 360.000 in de min, omdat projectontwikkelaars (Dorpscetrum, Kerklaan, Voorstraat, etc.) pas op de plaats maken. Michiel van Balen (VVD) wilde weten of de ambtenaren daardoor tijd over hebben. De wethouder moest hem teleurstellen. Ze hebben het nog steeds even druk.
  • Een voorstel om een extra medewerker voor communicatie aan te stellen, werd door de commissie afgeschoten. Er maar eens de communicatienota en dan nadenken over de extra medewerker, was de boodschap.
  • Wijdemeren ontvangt geld voor de WMO, maar houdt er 860.000 euro van over. Er werd benadrukt dat dat geld terecht moet komen bij de doelgroep en dat de gemeente daar meer zijn best voor moet doen..
  • De voorlichting over het project Natura 2000, dat ondernemers in de regio sterk kan benadelen, laat te wensen over. Gert Zagt (DBL) wist te melden dat er op 9 juni (vanavond) een informatieavond in De Molen in Ankeveen is, waarvan niemand gehoord heeft. Zagt wil dat de gemeente een actievere rol speelt.
  • Er wordt op veel plaatsen geld uitgegeven aan opwaardering van plantsoenen. "Waar komt dat vandaan? Wie geeft de opdracht?" :was de vraag van Gert Zagt. "De burgers weten van niets, hebben er niet om gevraagd en zien het onverwacht gebeuren zonder communicatie vooraf."

Onlangs kwam de mei-circulaire binnen, het bericht waarmee het rijk laat weten wat een gemeente aan geld kan verwachten. Dat ziet er slecht uit voor Wijdemeren. Werd in maart al verwacht dat er in de komende vier jaar (2009 - 2012) minder uitgekeerd zal worden, in de mei-circulaire loopt de korting op de uitkering op van 3 ton in dit jaar tot 1,6 miljoen in 2012. Dat scheelt weer een paar gaatjes in de broekriem.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 4