WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL: Strop Dorpscentrum?
Oud Loosdrecht, do 12 februari 2009

Fractievoorzitter Jaap van Waveren (DBL) sluit niet uit dat Wijdemeren miljoenen verlies zal lijden op het nieuwe Dorpscentrum van Loosdrecht.


DBL Fractievoorzitter Jaap van Waveren.

Van tafel

Jaap van Waveren stelt in een artikel van Hans van Keken in de G&E dat het risico bestaat dat Wijdemeren grote verliezen zal lijden op de realisatie van het dorpscentrum. Hij denkt dat de (ruim 60) appartementen die er geraliseerd zullen worden te duur zijn (5 ton). Bovendien vreest hij dat de winkelruimte niet of onvoldoende rendabel geëxploiteerd zal kunnen worden, waardoor die door Wijdemeren teruggekocht moet worden. Van Waveren zou graag zien dat het hele plan van tafel gaat en dat er betaalbare woningen voor in de plaats komen.

De DBL voorman vindt dat vooral projectontwikkelaars, rijke mensen en ondernemers gaan profiteren van de waarde van de grond die Wijdemeren in het project in brengt. De waarde van die grond bedraagt vijftien miljoen euro.

Opbrengst sterk afgenomen

Hij komt tot deze conslusies nadat zijn fractie de financiële onderbouwing van het plan minutieus heeft doorgenomen. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat een jaar geleden nog geraamd werd dat het plan twee miljoen euro voor Wijdemeren zou opbrengen. Inmiddels is die raming geslonken tot twee ton. Volgens Van Waveren is er geen garantie dat die opbrengst omslaat in een negatief getal. In het stuk verwijt hij de andere politieke partijen dat zij niet de moeite nemen om de onderliggende financiële stukken van de exploitatie van het Dorpscentrum grondig te bestuderen.

Impuls voor Loosdrecht


Burgemeester Don Bijl

Burgemeester Don Bijl, die het project namens het college trekt, is het oneens met Van Waveren. De ramingen van de opbrengst liggen nog steeds binnen de grenzen die de raad daarvoor indertijd gesteld heeft. Risico's zijn nooit uit te sluiten, zeker in deze tijd waarin de markt moeilijker is. Als lichtpunt ziet hij dat bouwen nu goedkoper is dan het was. Stoppen van de plannen, zoals Van Waveren wil,is volgens Bijl niet aan de orde. Loosdrecht heeft de impuls van het dorpscentrum als watersportdorp nodig, vindt Don Bijl.

Dossier Dorpscentrum

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
2 gr.
windkr. 2