WIJDEMEERSE WEBKRANT
GS: plas dras Horstermeer
Horstermeer, do 12 februari 2009

De provincie heeft de plannen voor het gedeeltelijk onder water zetten van de Horstermeerpolder aangepast. Het oppervlak is verkleind naar 210 ha.

Kleiner gebied nieuwe natuur

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten om tegemoet te komen aan sommige van de bezwaren die bewoners van de Horstermeer hadden tegen de oorspronkelijke plannen om van 244 ha nat natuurgebied te maken. Rond de rioolwaterzuivering is het nieuwe natuurgebied geschrapt. Voorts is in het noordoosten van de polder de afstand tussen het nieuwe natuurgebied en de bebouwing vergroot tot honderdvijftig meter om de, door de bewoners gevreesde, overlast van muggen en knutten weg te nemen.

Weide Meren geen oplossing

Gedeputeerde Rinske Kruisinga (CDA), zelf afkomstig uit Nederhorst den Berg, zegt dat er serieus is gekeken naar het plan Weide Meren zoals voorgesteld door Jan Zwagerman. Dat plan voorziet in verbreding van de sloten in een deel van de polder om waterberging te realiseren. Volgens Kruisinga biedt dat plan echter geen oplossing voor de verdroging van de Kortenhoefse en Ankeveense Plassen. Bovendien levert dat plan geen extra natuur op.

Driekwart aangekocht

Honderdvijftig van de 210 ha zijn inmiddels door de provincie aangekocht. Er wordt nog onderhandeld met twee agararische bedrijven, die buiten de polder gehuisvest zouden moeten worden. Ook moeten er nog stukjes grond van particulieren aangekocht worden.

Op 23 maart wordt het besluit van GS besproken in een commissievergadering van Provinciale Staten.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
2 gr.
windkr. 2