WIJDEMEERSE WEBKRANT
Opvoedondersteuning Gemeente
Wijdemeren, do 5 februari 2009

De gemeente overweegt een digitaal Centrum voor Jeugd en Gezin in te richten om ouders steun bij de opvoeding te geven.

Het is druk op de opvoedondersteuningsmarkt. De GGD biedt ondersteuning bij het opvoeden, zoals opvoedcursussen. Daarnaast zijn er tal van particuliere initiatieven om opvoedondersteuning te geven. De gemeente voegt zich bij de aanbieders.

persbericht

Onderzoek naar digitaal Centrum voor Jeugd en Gezin

Uit onderzoek blijkt dat ouders in Wijdemeren behoefte hebben aan opvoedondersteuning. Daarom wordt er begin 2009 een vervolgonderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan een digitaal Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

De gemeente vindt het belangrijk om te weten wat de behoeften van ouders rondom opvoedondersteuning zijn. Een onderzoek hiernaar is uitgevoerd in de periode januari 2008 tot mei 2008. De resultaten waren positief. Daarom gaat de gemeente nu onderzoeken of ouders behoefte hebben aan een digitaal CJG. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een enquête op internet en panelgesprekken in Nieuw-Loosdrecht, Kortenhoef en Nederhorst den Berg.

Twijfel over opvoeding

Van de ouders zegt 94% wel eens een vraag of twijfel te hebben over opvoeden. Ouders delen hun vragen met bekenden, zoals vrienden, familie en hun partner, maar ook met personen die vanuit hun functie met het kind te maken hebben. Meer dan de helft (56%) is het afgelopen jaar op zoek geweest naar informatie over opvoeden. Zij gebruiken hiervoor het internet (72%), tijdschriften (44%) en boeken (42%). Hierbij beoordelen zij internet als beste. In totaal geeft 25% aan dat ze hulp of ondersteuning nodig hebben voor de opvoeding. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ouders (87%), die behoefte hebben aan steun bij de opvoeding, dit het liefst via een centraal punt willen afnemen. Omdat internet de meest gebruikte informatiebron is van ouders, zal een digitaal Centrum voor Jeugd en Gezin aanslaan.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Een voorziening zoals een Centrum voor Jeugd en Gezin kan een grote rol vervullen in de opvoedondersteuning van ouders en verzorgers. Het CJG moet een centraal punt in de gemeente worden waar kinderen, jongeren en ouders terecht kunnen met hun, zowel algemene als specifieke, vragen over opvoeden en opgroeien.

Meer informatie over onderzoek

Een korte versie van het rapport van het onderzoek vindt u terug op de homepage van www.wijdemeren.nl. (link naar het rapport)
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
5 gr.
windkr. 2