ingezonden brief
Het licht staat op rood
Wat mij opvalt bij alle berichten over de omleidingen in Wijdemeren (maar ook Hilversum)? Het onbegrip voor het vaak zeer complexe, moeizame en vooral tijdrovende proces dat aan verbeteringen vooraf gaat. Gemeente-ambtenaren kunnen op zeer weinig tot geen krediet rekenen, de burgemeester wordt gebruikt als plaatselijke kop van jut en die burger zelf is feilloos. Nou ja, behalve dan degenen die blijken hun klachten op achterhaalde informatie te hebben gebaseerd, aanwijzingsborden over het hoofd hebben gezien of massaal verkeersborden en verkeerslichten negeren.
Is de communicatie dan zo goed? Best wel, maar niet foutloos. Soms had het écht beter gekund, maar vaak ook werd de planning ingehaald door de werkelijkheid, zoals toen wegwerkers vóór de geplande en gecommuniceerde data alvast met de voorbereidende werkzaamheden begonnen waren of toen de gemeente luisterde naar kritiek en op het laatste moment van eenrichtingsverkeer tweerichtingsverkeer maakte.
Woorden als ´schandalig´ worden o zo makkelijk in de mond genomen wanneer de Loosdrechtsedijk beperkt wordt opengesteld voor bewoners, leveranciers en doorgaand verkeer. Een zeer druk paasweekeinde wordt dan als maatstaf genomen, terwijl het er op de dinsdag erna een stuk rustiger aan toegaat. (Zie ook deze fotoreportage.) Maar ook dan blijkt hoe velen voor hun eigen belang kiezen. Dubbel parkeren, achteruit rijden en keren door vrachtwagens, door rood licht rijden en met hoge snelheid de ´chicanes´ nemen van personenauto´s en levensgevaarlijke toeren van fietsers die tussen de auto´s door slalommen.
Uit de fotoreportage van afgelopen dinsdag blijkt ook, dat de gemeente meteen na het drukke weekeinde aanpassingen aan de heulbrug heeft verricht, juist naar aanleiding van klachten van inwoners. Dat dit niet voldoende was om de geïmproviseerde doorgang te handhaven ligt dan ook niet aan de gemeente of burgemeester Bijl, zoals wordt gesuggereerd, maar aan het lamlendige gedrag van mensen met een heel kort lontje, die zich niets van de verkeerslichten aantrekken en daardoor een zeer onveilige situatie veroorzaken. Gedurende het weekeinde nam de politie dus al de maatregel die Ilja Deijmann mede zo van leer deed trekken. Het doorgaande verkeer werd toen uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk onmogelijk gemaakt. Omdat het gedrag van veel automobilisten niet veranderde, volgde vandaag het persbericht van de gemeente, waarin op advies van de politie de tijdelijke maatregel is omgezet in een definitieve. Geen doorgaand verkeer meer tot de asfaltering klaar is.
Misschien wordt het tijd, dat we accepteren dat omgangs- en verkeersregels er niet alleen zijn voor anderen, maar ook voor onszelf. Ook voor communiceren staat het licht soms op rood.
Douwe van Essen,
Kortenhoef
|